piątek, 30 maja 2014

Lasagne ze szpinakiem i dynią piżmową :)

Lżejsza,bezmięsna wersja lasagne,pełna betakarotenu zawartego w dyni oraz kwasu foliowego i żelaza w szpinaku.Robiłam to danie po raz pierwszy,a ponieważ obawiałam się,że dynia będzie twarda i niesmaczna,to po upieczeniu jej w piekarniku pokroiłam dodatkowo na mniejsze kawałki.Szpinak oddał dość sporo wody,ale smak był dla mnie znakomity.Cieszy mnie to,bo oba składniki do tej pory raczej omijałam i nie dawałam im szans w swojej kuchni.


1 dynia piżmowa-moja była nie większa niż 30 cm
1 cebula-kroję w plastry
2,5 dkg masła
2,5 dkg mąki
600 ml mleka
25 dkg serka ricotta-użyłam mascarpone
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
30 dkg świeżego szpinaku
ok.6 płatów lasagne niewymagających podgotowania-u mnie lasagne razowe
5 dkg parmezanu-u mnie cheddar
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Dynię kroję na plastry,oczyszczam z miąższu,obieram ze skórki i kroję na ok.3 cm kawałki,mieszam z cebulką,polewam olejem i 1 łyżką wody i piekę na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.25 min.Mieszam w połowie pieczenia.Szpinak wrzucam do garnka,dolewam łyżkę wody i po przykryciem duszę,aż zwiędnie.W rondlu rozpuszczam masło i mieszam z mąką,smażę króciutko,żeby mąka się nie przypaliła i stopniowo dolewam mleko cały czas mieszając,aż powstanie gładka gęstniejąca masa.Po ok.5 min.dodaję serek mascarpone,gałkę muszkat.sól i pieprz.Podpieczoną dynię kroję na mniejsze kawałki,wykładam do naczynia żaroodpornego,na to szpinak i 1/3 sosu,na to płaty lasagne,reszta sosu i starty ser.Zapiekam 30-35 min. w 200 stopniach.Smacznego!!!

32 komentarze:

  1. świetne dnie, lubię lasagne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnaim, to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie, muszę wypróbować, ciekawe czy urośnie mi jakaś dynia w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lasagne zawsze i wszędzie! świetny pomysł na dynię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko,Luka Li,Gosiu i Agatko dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze,polecam lasagne do wypróbowania:)

      Usuń
  5. ze szpinakiem i dynią jeszcze nigdy nie robiłam, ale pomysł wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super połączenie, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie! ; )
    Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ty mnie zawsze zaskakujesz połączeniem składników, tym razem kolejne zaskoczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie! ; )
    Bardzo apetyczne to lasagne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo,Beti,Martho i Alinko lasagne była pyszna,dla mnie dynia była zaskakująco smaczna w tym połączeniu.Wypróbujcie:)Dzięki za komentarze:)

      Usuń
  10. Wygląda pysznie- porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Było pysznie,smak mnie pozytywnie zaskoczył:)pozdrawiam

      Usuń
  12. A ja właśnie mysle co by to dzis na obiad ugotowac i nic mi do glowy nie przychodzi...ehhh...

    OdpowiedzUsuń
  13. Super lazagne razowa do tego dynia, pyszne połączenie. Sama na to bym nie wpadła.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna Twoja lazania. Nie wiedziałam, że można kupić razową, będę szukać. Pozdrawiam Serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dziewczyny za miłe komentarze:)pozdrawiam i zapraszam:)

      Usuń
  15. Znowu myślimy podobnie! :) U mnie też niedawno była lasagne ze szpinakiem :D Zaintrygowałaś mnie dodatkiem dyni! U mnie zamiast dyni było mięso, ale następnym razem spróbuję wg Twojego przepisu :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest,że podobne przepisy przychodzą nam do głowy w tym samym czasie:)))ja ostatnio robiłam tradycyjną z mięsem,ale bez szpinaku,wkrótce dodam post:)

      Usuń
  16. Moje smaki - pysznie! Lubie taką lasagne i sama czasami taką robię, lub nadziewam rurki cannelloni.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lasagne uwielbiam, szczególnie ze szpinakiem :) Dynia za to nie jest moim największym przyjacielem w kuchni, moze powinnam się do niej jeszcze raz spróbować przekonać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia potrzebuje odpowiedniego towarzystwa,gdy jest inaczej,wypada blado i nie zachęca:)ja kilkakrotnie podchodziłam do dyni,aż w końcu ją polubiłam-spróbuj,lasagne jest delikatne,ale smaczne.Mam nadzieję,że Ci posmakuje:)

      Usuń
  18. Wspaniałości :) wszystko co kocham zapieczone w jednym naczyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny i nieprzeciętny pomysł. ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)