środa, 28 maja 2014

Pasztet z soczewicy i fasolki z mnóstwem innych składników :)

Przepis,z moimi małymi zmianami,z książki "Vegetarian&wholefoods bible"nie zawiodł.Pasztet smakuje doskonale na ciepło i na zimno,zdecydowanie lepiej,gdy podaje się go z surówką.U mnie surówka z kapusty pekińskiej,na którą przepis znajdziecie tu.


40 dkg czerwonej fasoli z puszki,waga po odsączeniu
40 dkg zielonej soczewicy,waga po ugotowaniu i odsączeniu
1 ząbek czosnku
1 marchewka dość spora,starta na grubej tarce
1 jajko
5 dkg startego na grubej tarce sera cheddar
5 dkg bułki tartej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
po 1 łyżeczce ziaren kolendry i kminu-ucieram w moździerzu
sól i pieprz do smaku
1 świeża papryczka chili-usuwam nasionka i kroję bardzo drobno-można zastąpić 1 łyżeczką suszonego chili
1-2 młode cebulki częściowo ze szczypiorem-kroję drobno

Fasolkę i soczewicę blenduję,dodaję przeciśniety przez praskę czosnek oraz resztę składników.Mieszam dokładnie i wykładam do keksowej foremki nasmarowanej oliwą.Piekę 1 godzinę w 180-190 stopniach.Podaję z surówką.Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. lubie takie smaki- niestety w domu ja jedna, więc bardzo rzadko je robię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusi strasznie :) chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na pasztet, koniecznie muszę taki zrobić i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale u ciebie ostatnio pasztetowo się zrobiło. Az ci zazdroszczę ha ha.Taką wege wersję to bym zjadła. Same dobre rzeczy w tym pasztecie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie ten pasztet wygląda! A u mnie dzisiaj pasta z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasztet na bogato....wygląda bardzo apetycznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pasztet wygląda smakowicie. Robiłam kilkukrotnie z soczewicy, ale nie dodawałam fasoli. Muszę wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmniam.... ale zgłodniałam,.. jak zwykle

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki pyszny pasztet to ja bardzo proszę. Moje soczewicowe pasztety do tej pory głowy nie urywały, tera wiem że za mało go przyprawiałam, a dodatek sera to super pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki pasztet musi być dobrze przyprawiony,moje poprzednie też wypadały blado i były suche,ten wyszedł znacznie lepszy:)

      Usuń
  10. Uwielbiam Twoje pasztety! Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdrowy i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pasztet na bogato :) już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)