piątek, 26 września 2014

Ciasto z truskawkami w galaretce wg.s.Anastazji :)

Mimo że sezon na truskawki mamy już za sobą,to proponuję przepis z ich użyciem,gdyż wg.s.Anastazji można z powodzeniem użyć mrożonych owoców.Przepis pochodzi z książki jej autorstwa.


   biszkopt na formę 23/33cm:
6 jajek
1 szkl.cukru kryształu
1 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy - użyłam 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Ubijam pianę z białek,ubijając dodaję stopniowo cukier,po 1 żółtku,ekstrak wan.,na koniec mieszając drewnianą łyżką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem. Formę wykładam papierem do pieczenia,wykładam na nią masę i piekę ok.30 min.Po upieczeniu rzucam blaszką na dół z wys.ok.20 cm ,dzięki czemu biszkopt nie opadnie.Biszkopt jest dość wysoki,dlatego,żeby zrównoważyć pozostałe warstwy odcinam po ostudzeniu 1/3 i do ciasta wykorzystuję tylko pozostałe 2/3 części ciasta.

  masa budyniowa:

1/2 l mleka
1 kostka masła
2 budynie wanioliowe
1 łyżka cukru kryształu
1 cukier waniliowy - użyłam 1 łyżeczkę ekstraktu wan.

Z mleka odlewam niecałą szklankę i rozpuszczam w niej budynie,resztę mleka gotuję z cukrem i ekstarktem wan..Dolewam rozpuszczone budynie i mieszając gotuję budyń.Odstawiam do ostudzenia.Gdy jest zupełnie wystudzony ucieram masło i stopniowo dodając zimny budyń ucieram całość na jednolity krem.Smaruję na biszkopt.

 warstwa truskawkowa z moimi małymi zmianami:

1 l zmiksowanych truskawek świeżych lub mrożonych - użyłam 80 dkg świeżych i zmiksowałam otrzymując 1 l i 2 łyżki
3 galaretki truskawkowe - dodatkowo dodałam 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody

Zmiksowane truskawki podgrzewam i rozpuszczam w nich galaretki oraz dodaję rozgrzaną w kąpieli wodnej rozpuszczoną w mniej niż pół szklanki wody żelatynę,odstawiam do stężenia.Gdy masa zaczyna się ścinać wykładam na masę budyniową.Ciasto wstawiam do lodówki.Smacznego!!!

15 komentarzy:

  1. Jakie soczyste i letnie kolory. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie:) Skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne ciacho i pewnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jesienne ciasta z jablkami czy gruszkami, ale na ciasta z truskawkami też zawsze jestem chętna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta, są pyszne :-) zabieram sobie przepis i kawałek ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne letnie smaki i kolorki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda lekko jak chmurka :) i przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na pyszne! Pozdrawiam ;-) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ekstra ciacho, no i z truskawkami które uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne :) Na pewno by nam smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Tą truskawkową warstwą mnie kupiłaś!: )

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciacha siostry Anastazji. Twoje wyszło jak malowane. Truskawy to mnie już kupiłaś

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciasto, a kolor truskawkowy działa bardzo na kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)