porcja na patelnię 26-28 cm
8 jajek
2 garście świeżego szpinaku
22 dkg cukinii
15-20 dkg brązowych pieczarek
1 cebula
sól,pieprz
1 kulka mozzarelli
8-10 dkg parmezanu
tłuszcz do smażenia
kilka listków świeżej bazylii
Opłukane pieczarki i cukinie kroję w plastry,cebulę w kostkę,szpinak płuczę i odsączam.Na patelni rozgrzewam tłuszcz,wrzucam pieczarki,krótko podsmażam,dodaję cebule i cukinie.Zmniejszam ogień i podsmażam ok.5 min.Dodaję szpinak,smażę,aż puści sok.W miseczce mieszam widelcem jajka,dodaję starty parmezan,sól,pieprz i całość wylewam na warzywa dokładnie rozprowadzając,by były przykryte.Na wierzch kładę mozzarellę w plastrach i posiekaną bazylię.Przykrywam patelnię i smażę ,aż jajka będą zupełnie ścięte.Można dopiec wierzch na grillu,ja nie ryzykowałam mając patelnię z gumowym uchwytem.Smacznego!!!
Mmmm zapowiada się genialnie! :))
OdpowiedzUsuńPolecam:)i dziękuję za odwiedziny:)
UsuńFrittatę lubię i czasem robię. Najlepsze jest to, że można dodać do niej ulubione dodatki:)
OdpowiedzUsuńDokładnie,to jest jej ogromnym atutem:)
UsuńNie masz litości.... Kiedy czytałam opis to nie mogłam opanować śliny. Chyba zaraz sobie coś takiego zrobię :)
OdpowiedzUsuńAleż mam litość,ale kusić czasem lubię:)))
UsuńPyszna na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się,jeśli tylko chciałoby Ci się stać przy kuchni z rana,bo przygotować takie jedzonko.Ja zdecydowanie wolę na nieco późniejszą porę:)
UsuńLekkie, i urodziwe danie w sam raz na wczesnojesienna porę :)
OdpowiedzUsuńCzy urodziwe(mówię o swoim własnym zdjęciu dania)to rzecz gustu,ale napewno smaczne:)Bardzo dziękuję za miłe słowa:)
UsuńWygląda przepysznie:) a czytając składniki, wcale się nie dziwię, że mąż nie mógł się doczekać:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńAle super danie :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJak smakowicie wygląda! Ciekawe połączenie szpinaku i cukinii :) nie spotkałam się z takim!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. I z moimi ulubionymi składnikami. Nie dziwię się że nie mogliście się doczekać końca zdjęć.
OdpowiedzUsuńLubię fritatty :) Myślisz, że zamiast cukinii mogę dać bakłażana? Bo mi leży w lodówce i jakoś nie mam na niego pomysłu...
OdpowiedzUsuńNie robiłam z bakłażanem,ale myślę,że można,jeśli go odpowiednio "obrobisz"wcześniej,żeby stracił gorzkawy posmak.
UsuńPycha muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPyszne miałaś śniadanko :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kuszące danie :)
OdpowiedzUsuńAleż to musiało być smaczne!
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, a ty mi takie pyszności serwujesz. Zrób mi taką i wyslij ha ha :-) ma lenia
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smakołyki ;) pyszna!
OdpowiedzUsuń