poniedziałek, 27 października 2014

Zupa z papryką i chorizo :)

Bardzo treściwa i rozgrzewająca.Idealna na jesień,dla tych,którzy lubią piekantne,gęste zupy.


4 spore czerwone papryki
15 dkg kiełbasy chorizo
4 średnie ziemniaki
10 dkg czerwonej soczewicy
1 czerwone chili
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
słodka papryka w proszku
szczypiorek
sól i pieprz
śmietana
tłuszcz do smażenia - użyłam oliwy z zalewy po suszonych pomidorkach
1 - 1,5 l wody

Papryki kroję na pół,oczyszczam i grilluję,aż do zbrązowienia skórki.Następnie wkładam je do woreczka foliowego,zawiązuję i odkładam na bok na kilka minut.Po tym czasie zdejmuję skórkę,a papryki kroję w kostkęW garnku na oliwie smażę cebulę pokrojone w kostkę:czosnek,cebulę i chili(bez pestek),dosypuję oregano i paprykę w proszku,a po chwili chorizo w plasterkach,paprykę,ziemniaki w kostkę oraz opłukaną zimną wodą soczewicę.Po kilku minutach,jak warzywa się lekko podsmażą,zalewam je wodą i gotuję do miękkości.Pod koniec dodaję koncentrat,doprawiam solą i pieprzem do smaku.Na talerzu polewam śmietaną i posypuję posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. Musi wspaniale rozgrzewać, a o smaku nie wspomnę, bo jeśli ma paprykę, to musi być pyszna!! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zupka, taka mocno rozgrzewająca :-) jak dla mnie bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki ciepły kociołek po powrocie do domu i od razu poczułabym się lepiej. Rozgrzewa i jest kolorystycznie optymistyczny, o smaku już nie wspomnę - wiadomo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka pyszna, rozgrzewająca zupa to wspaniały posiłek. Teraz w okresie jesiennym częściej takie zupy powinny pojawiać się na naszych stołach. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podana, idealna na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem frikiem konkretnozupowym :) Twoja jest cudna, zrobiłabym już dziś, gdyby mi się jakaś rota czy inna gastroniedyspozycja nie przypałętała :/ Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pożywna i zdrowa, takie zupki są idealne na jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja wpadam na zupkę, fajna wersja z chorizo i jakie kolorki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. będąc dzisiaj w sklepie myslałam o tej kiełbasie i takim właśnie garnku zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jasne że lubię takie zupy :) Chętnie ugotuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smacznie i pożywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności :) Coś dla moich panów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z chęcią zjadłabym miseczkę takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hiszpańskie klimaty na talerzu są zdecydowanie moimi ulubionymi:)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)