piątek, 28 listopada 2014

Krokiety z włoską kapustą zapiekane pod beszamelem :)

Z rodzinnego domu pamiętam smak krokietów z kapustą kiszoną lub białą,panierowanych w bułce i jajku i odsmażanych na złoto...ależ były pyszne.Te,z kapustą włoską,wydały mi się równie smaczne więc przygotowałam je na obiad.


1,5 szkl.mąki do naleśników,ale może być zwykła pszenna
1 szkl.mleka
1 szkl.wody - użyłam gazowanej
2 jajka
1 łyżka oliwy
sól
Składniki ciasta dokładnie mieszam i odstawiam na ok.30 min.żeby odpoczęło.Następnie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.Z podanej porcji wychodzi ok.10 szt.na patelni 26-28 cm.

50 dkg kapusty włoskiej
2 cebule
25 dkg plastrów boczku - grilluję,odsączam tłuszcz na ręczniku pap.i kroję w kostkę
sos sojowy
pieprz
olej
Kapustę kroję w cieniutkie paseczki i przesmażam na oleju,aż zmięknie,jeśli potrzeba można dolać trochę wody,żeby się nie przypaliła.Pod koniec dodaję pokrojone w kostkę cebule.Kapustę zdejmuję z ognia,dodaję boczek i doprawiam sosem sojowym i pieprzem.Farsz nakładam na usmażone placki naleśnikowe i zwijam formując krokiety.Gotowe układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam beszamelem.

7,5 dkg masła
7,5 dkg mąki
500 ml mleka
7,5 dkg sera żółtego - użyłąm cheddara
Masło rozpuszczam w rondlu,mieszając dodaję mąkę,po krótkim przesmażeniu zdejmuję z ognia i stopniowo dolewam mleko caly czas mieszajac.Powinien tworzyć się sos o jednolitej konsystencji.Po dodaniu całego mleka stawiam rondel ponownie na ogniu i mieszając gotuję sos,aż zacznie gęstnieć.Następnie dodaję starty na tarce ser i chwilę gotuję.Sosem zalewam krokiety i zapiekam  ok.30 min.w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Najlepsze tuż po zapieczeniu.Smacznego!!!






19 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na obiad :) Widzę, że obie sięgnęłyśmy po kapustę włoską :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjne krokiety w zupełnie nowej odsłonie. Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam krokietów z kapustą, bardzo zaciekawił mnie Twój przepis. Już wiem co zrobię dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita! I tak dużo farszu... mmm.... pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krokiety choć bardzo pracochłonna potrawa to jest nr 1 u nas w domu:) pod
    Bardzo ciekawy przepis, bo pod beszamelem jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyli obiad jak u mamy :) pyszny, dużo farszu....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smacznie :). Pierwszy raz widzę słowo ''beszamel'' :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beszamel,czyli inaczej sos beszamelowy-rodzaj zasmażki z mąki i masła,a do tego mleko lub bulion.

      Usuń
  8. Wspaniały obiad :) Dla mnie już pewnie nie zostało : )

    OdpowiedzUsuń
  9. W końcu będę mógł przyrządzić na obiad coś oryginalnego, a jednocześnie smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis :) Już czuję jak smakuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie jakoś nie jada się krokietów i nie wiem dlaczego. Chyba wpadnę do ciebie bo takie fajne nadzienie zrobiłaś i kapusta moja ulubiona

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne, fajne te krokiety. Smaka mi takiego na krokiety narobiłaś, że hej :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego apetycznego krokiecika to ja jeszcze nie jadłam, ale wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krokiety na bogato, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)