niedziela, 8 marca 2015

Sos pieczarkowo-pomidorowy z nutką czerwonego wina :)

Inspiracja wzięła się stąd. Wszystkie składniki miałam w domu,a kompozycja sosu wydawała mi się na tyle ciekawa,że od razu przystąpiłam do działania nieznacznie zmieniając przy tym przepis.Ostatecznie wyszło całkiem smaczne danie bezmięsne,jednak z chęcią wypróbuję wersję z kurczakiem lub mielonym.Zapraszam:)


ok.80 dkg krojonych pomidorów z puszki 
1 cebula
4 - 6 ząbków czosnku
1 niepełna szklanka czerwonego wina
40 dkg pieczarek
sól,pieprz
szczypta chili
szczypta oregano
bazylia najlepiej świeża - dość sporo
garść świeżego szpinaku
oliwa do smażenia

Na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.Dodaję przeciśniety przez praskę czosnek,po minucie pomidorki z puszki,wino i przyprawy i duszę całość ok.15 min.Następnie dorzucam oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i ponownie duszę potrawę na wolnym ogniu,aż do zgęstnienia ok.20 - 25 min.Pod koniec tego czasu dorzucam posiekaną świeżą bazylię i szpinak.W razie potrzeby doprawiam do smaku.Podaję z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.Smacznego!!!


29 komentarzy:

  1. Wyśmienite i w sam raz na niedzielny obiad :D Naprawdę przepadamy za takimi potrawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki pyszny gulaszyk bez mięsa :) mmm....aż tutaj czuje jak to pięknie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł wart wypróbowania, już zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę coś takiego wykombinować, bo wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny gulasz bez mięsa. Podoba mi się. Lubię takie dania i często robię obiady bez mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie obiady to ja uwielbiam, świetnie wygląda!: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny sosik, pasowałby do wielu dań

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe czy u mnie przeszłoby bez mięsa;-) ? Fajna propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sosy z winem są pyszne, wspaniałe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szybkie i smakowite :) Mnóstwo pyszności u Ciebie Aguś przybyło widzę, wszystko bardzo apetyczne że aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam cieplutko !

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ten sos, taki trochę burgundzki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sos bardzo fajny. Patrzę na oregano i muszę Ci się przyznać, że klika lat temu dodawałam go sporo do moich dań. Teraz jakoś rzadziej.

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowity i jeszcze raz smakowity sos. koniecznie do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo sosik musiał być wyborny; )

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniły pomysł na sos! uwielbiam takie z dodatkiem wina! <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Niestety nie przepadam za pieczarkami :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rzeczywiście, bardzo apetyczny ten sosik. Myślę, że mógłby się fajnie skomponować z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam sosy pieczarkowe wszelkiej maści :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)