ok.80 dkg krojonych pomidorów z puszki
1 cebula
4 - 6 ząbków czosnku
1 niepełna szklanka czerwonego wina
40 dkg pieczarek
sól,pieprz
szczypta chili
szczypta oregano
bazylia najlepiej świeża - dość sporo
garść świeżego szpinaku
oliwa do smażenia
Na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.Dodaję przeciśniety przez praskę czosnek,po minucie pomidorki z puszki,wino i przyprawy i duszę całość ok.15 min.Następnie dorzucam oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i ponownie duszę potrawę na wolnym ogniu,aż do zgęstnienia ok.20 - 25 min.Pod koniec tego czasu dorzucam posiekaną świeżą bazylię i szpinak.W razie potrzeby doprawiam do smaku.Podaję z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.Smacznego!!!
Wyśmienite i w sam raz na niedzielny obiad :D Naprawdę przepadamy za takimi potrawkami :)
OdpowiedzUsuńtaki pyszny gulaszyk bez mięsa :) mmm....aż tutaj czuje jak to pięknie pachnie :)
OdpowiedzUsuńPomysł wart wypróbowania, już zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńpychoty :)
OdpowiedzUsuńMuszę coś takiego wykombinować, bo wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńŚwietny gulasz bez mięsa. Podoba mi się. Lubię takie dania i często robię obiady bez mięsa :-)
OdpowiedzUsuńTakie obiady to ja uwielbiam, świetnie wygląda!: )
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja! :-)
OdpowiedzUsuńo jak apetycznie!
OdpowiedzUsuńFajny sosik, pasowałby do wielu dań
OdpowiedzUsuńCiekawe czy u mnie przeszłoby bez mięsa;-) ? Fajna propozycja:-)
OdpowiedzUsuńlubię to :)
OdpowiedzUsuńSosy z winem są pyszne, wspaniałe danie:)
OdpowiedzUsuńSzybkie i smakowite :) Mnóstwo pyszności u Ciebie Aguś przybyło widzę, wszystko bardzo apetyczne że aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam cieplutko !
OdpowiedzUsuńSuper ten sos, taki trochę burgundzki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńSos rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSos bardzo fajny. Patrzę na oregano i muszę Ci się przyznać, że klika lat temu dodawałam go sporo do moich dań. Teraz jakoś rzadziej.
OdpowiedzUsuńSmakowity i jeszcze raz smakowity sos. koniecznie do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńOoo sosik musiał być wyborny; )
OdpowiedzUsuńwspaniły pomysł na sos! uwielbiam takie z dodatkiem wina! <3
OdpowiedzUsuńNiestety nie przepadam za pieczarkami :(
OdpowiedzUsuńMhm, pysznie!
OdpowiedzUsuńDla mnie idealny! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, bardzo apetyczny ten sosik. Myślę, że mógłby się fajnie skomponować z makaronem :)
OdpowiedzUsuńSosik wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sosy pieczarkowe wszelkiej maści :)
OdpowiedzUsuń