czwartek, 9 lipca 2015

Kurczak w delikatnym sosie słodko-kwaśnym z ananasem :)

Bardzo łagodny w smaku panierowany kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Smaki dobrze się komponują,a dzięki temu,że danie nie jest zbyt ostre,z powodzeniem można zaserwować małolatom.Zapraszam na domową "chińszczyznę":)


45 dkg piersi z kurczaka - ja użyłąm 3 pojedyncze
4 cebulki dymki ze szczypiorem + opcjonalnie do posypanie wierzchu
1 żółta i 1 czerwona papryka
1 spora lub 2 mniejsze marchewki
1 puszka ananasa - użyłam o zawartości 43 dkg,czyli 9 plastrów i sok
2 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka cukru
1 jajko
olej do duszenia warzyw i do głębokiego smażenia


Jedną łyżkę mąki kukurydzianej mieszam z sokiem z ananasa,sosem sojowym,keczupem,octem i cukrem i odstawiam na bok. 
Kurczaka kroję na małe kawałki.
Papryki oczyszczam i kroję w wąskie paseczki,tak samo postępuję z marchewkami,dymki ze szczypiorem kroję w plasterki,ananasa w kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam papryki i marchewki i duszę kilka minut.Ja wolę bardziej miękkie,ale nie rozgotowane.Pod koniec dodaję dymki i szczypior,ananasa,przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce obrany imbir oraz sos na bazie soku anansowego i duszę 1-2 min.
Na drugiej głębokiej patelni rozgrzewam olej.
 Pozostałę 3 łyżki mąki mieszam z jajkiem,żeby powstała gęsta masa do której wrzucam kurczaka i dokładnie mieszam.
Wrzucam partiami na bardzo gorący olej i smażę na złoto,następnie przekładam do warzyw i całość lekko mieszam.
Podaję z ryżem ugotowanym na sypko,wierzch posypuję szczypiorem.Smacznego!!!

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jedzenie - dla mnie to obiad idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm.... z ananasem pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko już biegnę. To zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna, domowa chińszczyzna. Zrobionego w ten sposób kurczaka muszę wypróbować przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie niestandardowe połączenia nie raz z chęcią by się na obiad zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie sosy słodko kwaśne. Wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie orientalne smaki, zabieram na obiad!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, tak, ja poproszę talerzyk, zdecydowanie moje smaki :) pozdrawiam cieplutko Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, ale pyszności! Lubię domową "chińszczyznę" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cos dla mnie, pysznie wyglada, lubię drób,Twoja propozycja wyglada bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  11. O! Też macie połączenie telepatyczne z Poezją Smaku, jak ja z Cukrami Prostymi :D
    Smakowicie wygląda ten "chińczyk".

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm smakowity kurczak :) Lubię dania orientalne w wersji domowej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie dania! Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój ulubiony sposób na kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)