45 dkg piersi z kurczaka - ja użyłąm 3 pojedyncze
4 cebulki dymki ze szczypiorem + opcjonalnie do posypanie wierzchu
1 żółta i 1 czerwona papryka
1 spora lub 2 mniejsze marchewki
1 puszka ananasa - użyłam o zawartości 43 dkg,czyli 9 plastrów i sok
2 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka cukru
1 jajko
olej do duszenia warzyw i do głębokiego smażenia
Jedną łyżkę mąki kukurydzianej mieszam z sokiem z ananasa,sosem sojowym,keczupem,octem i cukrem i odstawiam na bok.
Kurczaka kroję na małe kawałki.
Papryki oczyszczam i kroję w wąskie paseczki,tak samo postępuję z marchewkami,dymki ze szczypiorem kroję w plasterki,ananasa w kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam papryki i marchewki i duszę kilka minut.Ja wolę bardziej miękkie,ale nie rozgotowane.Pod koniec dodaję dymki i szczypior,ananasa,przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce obrany imbir oraz sos na bazie soku anansowego i duszę 1-2 min.
Na drugiej głębokiej patelni rozgrzewam olej.
Pozostałę 3 łyżki mąki mieszam z jajkiem,żeby powstała gęsta masa do której wrzucam kurczaka i dokładnie mieszam.
Wrzucam partiami na bardzo gorący olej i smażę na złoto,następnie przekładam do warzyw i całość lekko mieszam.
Podaję z ryżem ugotowanym na sypko,wierzch posypuję szczypiorem.Smacznego!!!
Uwielbiam takie jedzenie - dla mnie to obiad idealny!
OdpowiedzUsuńMmmm.... z ananasem pysznie :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko już biegnę. To zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna, domowa chińszczyzna. Zrobionego w ten sposób kurczaka muszę wypróbować przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńTakie niestandardowe połączenia nie raz z chęcią by się na obiad zjadło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sosy słodko kwaśne. Wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie orientalne smaki, zabieram na obiad!: )
OdpowiedzUsuńTak, tak, ja poproszę talerzyk, zdecydowanie moje smaki :) pozdrawiam cieplutko Aguś :)
OdpowiedzUsuńMmm, ale pyszności! Lubię domową "chińszczyznę" :)
OdpowiedzUsuńCos dla mnie, pysznie wyglada, lubię drób,Twoja propozycja wyglada bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńAle smakowitości :)
OdpowiedzUsuńO! Też macie połączenie telepatyczne z Poezją Smaku, jak ja z Cukrami Prostymi :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ten "chińczyk".
Mmm smakowity kurczak :) Lubię dania orientalne w wersji domowej :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie! Ommmomo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńTakie smaki to ja lubię ;-)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sposób na kurczaka :D
OdpowiedzUsuń