czwartek, 5 listopada 2015

Zupa z pulpetami i smażonymi ziemniakami :)

Popularne składniki oraz prostota wykonania,a do tego,jak się okazało,wyjątkowy smak,to atuty tej zupy.Moim domownikom smakowała tak bardzo,że wszyscy powędrowaliśmy po dokładki.Na pewno ją powtórzę.


     pulpety:

30 dkg mielonego - użyłam z indyka
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
ostra papryka
odrobina mąki do obtoczenia pulpetów - użyłam jasnej orkiszowej

  zupa:

1 bardzo mała cukinia lub kawałek dużej
ok.10 małych ziemniaczków
1,5 l bulionu drobiowego
1 duży pomidor - użyłam malinowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki lubczyku
ok.pół szkl.śmietany
1 żółtko
trochę masła do smażenia
sporo świeżego posiekanego koperku

Cukinię obieram i ścieram na grubej tarce,pomidora kroję w grubszą kostkę i wrzucam do garnka,zalewam bulionem i gotuję przez chwilę.
Obrane ziemniaki kroję w grubsze plastry i podsmażam na złoto na maśle,pod koniec dodaję pokrojoną w półkrążki cebulę,aby się lekko zezłociła.
Składniki na pulpety łączę razem i formuję małe kuleczki,które obtaczam w mące i wrzucam do gotującego się bulionu.
Następnie dodaję smażone ziemniaki z cebulką oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Śmietanę mieszam z żółtkiem i wlewam do zupy ciągle mieszając,dosypuję koperek.Zupa gotowa,na talerzu można dodatkowo posypać koperkiem.Smacznego!!!

Jesienne zupy Zupa na jesień - edycja 2

9 komentarzy:

  1. My też poleciałybyśmy po dokładkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupkę z pulpetami jadłam ale smażonych ziemniaków nigdy nie dodawałam do zupy. Pyszny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za jej zorganizowanie:) w poprzedniej edycji też brałam udział,jak widzisz akcja jest popularna i mobilizująca:)

      Usuń
  4. oj można pojeść i to pewnie konkretnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypasiona zupa :) Na bogato i do rozgrzania idealna :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)