niedziela, 25 września 2016

Hummus ze słodkim ziemniakiem :)

Jesień coraz bliżej, dnie coraz krótsze, słońca coraz mniej i właśnie dlatego proponuję hummus z dodatkiem słodkiego ziemniaka w bardzo słonecznym kolorze. Przepis na tradycyjny hummus znajdziecie tu.


1 nieduży słodki ziemniak
2 łyżki tahini
34 dkg odsączonej ciecierzycy z puszki
3 łyżki wody z ciecierzycy
sok z cytryny
3 ząbki czosnku - można więcej, jednak tyle, by czosnek nie wysuwał się na prowadzenie
2 łyżki oleju z dynii
3 - 4 łyżki oliwy
sól, pieprz,
słodka papryka
kurkuma


Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Ziemniaka myję i kroję ze skórką na ćwiartki, układam na blaszce wyłożonej papierem do piecz. i piekę 45 min. do miękkości.
Ostudzony miąższ ziemniaka oddzielam od skórki, rozgniatam widelcem i miksuję w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.
Całość doprawiam przyprawami do smaku, a wierzch polewam oliwą, by zapobiec wysychaniu. Smacznego!!!





8 komentarzy:

  1. Hummus jeszcze nie dane mi było próbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy jeść hummus z ziemniakami ale żeby dodać do niego słodkiego ziemniaka? to naprawdę fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny przepis!
    uwielbiam humus w każdej wersji, jak zacznę jeść, nie mogę się oderwać

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie spróbowałabym, uwielbiam w zasadzie każdy hummus, więc i ten na pewno by mi zasmakował:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przekonałas mnie do wypróbowania, świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda:)
    co prawda humus jem sama, ale ten wypróbuję na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować, namówiłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)