środa, 16 stycznia 2013

Gulasz pieczarkowy :)

Przepis na to danie jest w moim rodzinnym domu chyba całe wieki:) Zakładając własną rodzinę oczywiście przeszperałam Mamy książki z przepisami kopiując te bardziej interesujące. Przepis na gulasz właśnie tym sposobem pojawił się w moich zapiskach kulinarnych i gdyby nie to krojenie pieczarek...Ech,też brakuje Wam do tego cierpliwości? Mimo tego propozycja smaczna i całkiem pożywna :)

65 dkg pieczarek - oczyszczam,myję,kroję w kostkę
25 dkg boczku - kroję w kostkę
1 zielona papryka - oczyszczam,myję i również kroję w kostkę
1 duża lub 2 mniejsze cebulki - kroję w kostkę
koncentrat pomidorowy
śmietana
słodka papryka,asól,pieprz,natka pietruszki ,tymianek

Pokrojony boczek lekko podsmażam na patelni,dodaję do niego cebule i paprykę i duszę przez chwilę.Pokrojone pieczarki odparowuję na suchej patelni,można również od razu dodać je do boczku,wlewam śmietanę(gulasz ma mieć raczej gęstą konsystencję,a to zależy od ilości wlanej śmietany),przyprawiam,dodaję ok.2-3 łyżki koncentratu i duszę całość ok.15-20 minut.Mieszam w międzyczasie,żeby się nie przypaliło. Na koniec dodaję natkę pietruszki i danie gotowe. Najcześciej podaję z ryżem,ale ziemniaki,jeśli ktoś woli,nie są zabronione:) Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. No napewno by mi taki gulasz posmakował, bardzo lubię pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachecam do przygotowania:) No i nareszcie mam sposob na zielona papryke,z ktora zazwyczaj nie wiem co zrobic,ze wzgledu na specyficzny smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić, bo uwielbiam pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nastepnym razem zrobie z brazowych-bardzo mi przypadly do gustu,gdy pierwszy raz sprobowalam,sa bardziej aromatyczne i smakiem blizsze grzybom niz pieczarkom.

      Usuń
  4. super :) musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja bardzo lubię grzybki wszelkie, ciekawe jak smakowałby z borowikami?:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Grzybowy!!! Jestem pewna,ze bylby rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy przepis, ten boczek nie jest za ciężki do pieczarek? ja bym ten przepis go pozbawiła, ale poza tym rewelacja! Ja akurat lubię kroić pieczarki, bo są wg mnie wdzięcznym przedmiotem do krojenia.
    Pozdrawiam cieplutko
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Boczek dodaje smaku całości,nie sądzę,żeby był za ciężki.Ewentualnie można zmiejszyć jego ilość.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ćwierć kilo boczku i ja już jestem szczęśliwy :D Fajny przepis, nigdy nie robiłem gulaszu, w którym głównym składnikiem nie byłoby mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chociaż raz udało mi się Ciebie zaskoczyć:)))

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)