środa, 4 września 2013

Schab z pieczarkami i porem :)

Już wrzesień więc można sobie pozwolić na takie danie należące do tych cięższych,lepszych na chłody niż upały.Do tego surówka(klik),którą podawałam na blogu.


1 kg schabu - ja miałam ok.60-70 dkg
30 dkg pieczarek
3 pory
cebula
kawałek selera
puszka groszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 jabłko
olej do smażenia
tymianek,majeranek,sól,ewentualnie trochę pieprzu do smaku

Schab kroję w paseczki,posypuję przyprawami i smażę do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu.Zalewam wodą i pod przykryciem duszę ok.15 min.Pory kroję w półplasterki,cebulkę w kostkę,pieczarki w plasterki,seler ścieram na grubej tarce i wszystko razem dodaję do mięsa i duszę do miękkości,pod koniec dodaję groszek i pokrojone w grubą kostkę jabłko i koncentrat.W razie potrzeby można doprawić.Podaję z surówką,ale równie dobrze komponowałoby się z kopytkami lub ryżem.Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. No Kochana, totalnie doskonały obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim schabem bym nie pogardziła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schab jest zawsze dobrym pomysłem na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności ;) ja ostatnio odkrywam pora w kuchni i kurczak w sosie śmietanowo-porowym podbija moje serce ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porządny, smaczny obiadek. Lubię takie pożywne dania :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny obiad , dużo warzyw do tego czyli to co lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepysznie :) jak zawsze u Ciebie obiadek wyśmienicie podany !!

    OdpowiedzUsuń
  8. z chęcią zjadłabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeprasza, a gdzie tam pieczarki są...?

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)