60 dkg ziemniaków - najlepiej takich typowo sałatkowych
15 dkg sera rokpol - ja użyłam innego z niebieską pleśnia
3-4 cebulki dymki
1 łyżka pestek dyni
sporo świeżego posiekanego koperku
sos:
4-6 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku - przeciskam przez praskę
2 łyżki jasnego octu winnego
sól i pieprz
Ziemniaki gotuję w łupinkach w osolonej wodzie,obieram po ugotowaniu i kroję w półplastry.Składniki sosu mieszam i polewam jeszcze ciepłe,pokrojone ziemniaki.Cebulki kroję w kostkę/piórka i podsmażam na tłuszczu do zezłocenia,pod koniec dodaję pestki dyni,dodaję do ziemniaków.Dorzucam pokruszony ser oraz koperek.Można dodać podsmażony boczek.Całość mieszam i sałatka gotowa.Smacznego!!!
dawno nie jadłam sera pleśniowego... mysle, że by mi posmakowała.
OdpowiedzUsuńProste i dobre. Bardzo lubię takie jedzenie:)
OdpowiedzUsuńborę! bo wiem, że to jest pyszne połączenie
OdpowiedzUsuńsmakowite połączenie :) nie jadłyśmy jeszcze takiej sałatki,ale z chęcią spróbujemy :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :) tak bardzo, że z chęcią bym jej spróbowała, choć za serem pleśniowym nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie- tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, na ciepło może smakować równie wspaniale :) Uwielbiam takie połączenia. Bardzo smakowita!
OdpowiedzUsuńCieszę się,że sałatka zyskała nowe fanki:)))dziękuję za komentarze:)
OdpowiedzUsuńzaskoczyłaś mnie takim połączeniem, coś nowego i ciekawego
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł. Jadłam już zapiekane ziemniaki z serem pleśniowym ale nigdy w formie sałatki. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Super!
OdpowiedzUsuńŚwietna :) Aguś, masz tyle smakowitych przepisów że chętnie bym się do Ciebie wprowadziła :D
OdpowiedzUsuńMój dom jest otwarty na gości-zapraszam:)
Usuń