niedziela, 13 kwietnia 2014

Sałatka z ziemniaków z serem pleśniowym :)

Lekko kwaskowa w smaku za sprawą sosu z wyraźną nutą sera pleśniowego.Mój M.wymyślił,że na ciepło smakuje jeszcze lepiej i taką właśnie wersję wybrał.Ja w tej kwestii nie mam zdania,nie próbowałam.Dla mnie sałatka jest zawsze na zimno.Zależy co kto lubi:)


60 dkg ziemniaków - najlepiej takich typowo sałatkowych
15 dkg sera rokpol - ja użyłam innego z niebieską pleśnia
3-4 cebulki dymki
1 łyżka pestek dyni
sporo świeżego posiekanego koperku
     sos:
4-6 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku - przeciskam przez praskę
2 łyżki jasnego octu winnego
sól i pieprz

Ziemniaki gotuję w łupinkach w osolonej wodzie,obieram po ugotowaniu i kroję w półplastry.Składniki sosu mieszam i polewam jeszcze ciepłe,pokrojone ziemniaki.Cebulki kroję w kostkę/piórka i podsmażam na tłuszczu do zezłocenia,pod koniec dodaję pestki dyni,dodaję do ziemniaków.Dorzucam pokruszony ser oraz koperek.Można dodać podsmażony boczek.Całość mieszam i sałatka gotowa.Smacznego!!!

14 komentarzy:

  1. dawno nie jadłam sera pleśniowego... mysle, że by mi posmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i dobre. Bardzo lubię takie jedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. borę! bo wiem, że to jest pyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite połączenie :) nie jadłyśmy jeszcze takiej sałatki,ale z chęcią spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco :) tak bardzo, że z chęcią bym jej spróbowała, choć za serem pleśniowym nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. prosto i pysznie- tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie, na ciepło może smakować równie wspaniale :) Uwielbiam takie połączenia. Bardzo smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się,że sałatka zyskała nowe fanki:)))dziękuję za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. zaskoczyłaś mnie takim połączeniem, coś nowego i ciekawego

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny pomysł. Jadłam już zapiekane ziemniaki z serem pleśniowym ale nigdy w formie sałatki. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna :) Aguś, masz tyle smakowitych przepisów że chętnie bym się do Ciebie wprowadziła :D

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)