czwartek, 28 sierpnia 2014

Domowa przyprawa a'la vegeta :)

Nie kupuję gotowych mieszanek przypraw,staram się unikać wszelkiego rodzaju polepszaczy smaku,E-... itp. Ale domową przyprawę,zrobioną własnoręcznie chętnie dodam do potraw.Tak więc skuszona tym(klik)przepisem,zabrałam się do pracy.Do przepisu Marzeny wprowadziłam kilka zmian.Pomysł na inną domową przyprawę można znaleść tu(klik).Zapraszam:)



4 średnie marchewki
2 pory
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula

Warzywa,oczyszczam,płuczę następnie pory kroję drobno,cebulkę kroję w drobną kostkę,marchewki,selera i pietruszkę ścieram na grubej tarce.Mieszam razem i przekładam na płaską formę do pieczenia wyłożonej papierem i suszę w nagrzanym do 130-150 stopni piekarniku,aż mieszanka wyschnie i będzie szeleszcząca w dotyku-bardzo czasochłonne zajęcie:)Po ususzeniu otrzymałam 9,5 dkg.Następnie wysuszone warzywa blenduję,jeśli zostaną nieco grubsze cząstki(jak na zdj.)nie ma powodu do obaw,mieszanka nie musi być przecież zupełnie sproszkowana.Dodaję do nich:

2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka suszonego koperku
1/2 łyżeczki płatków chili

Całość wrzucam do słoiczka,zakręcam i dokładnie mieszam.Przechowuję szczelnie zamknięte.Ilość składników można dobierać wg.własnego smaku.Smacznego!!!



24 komentarze:

  1. Świetny pomysł!
    http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Taka domowa przyprawa to rewelacyjny pomysł! Fajnie tutaj - obserwuję ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś świetny pomysł z tym suszeniem warzyw, zapamiętam :-) cieszy mnie bardzo, że mogłam być inspiracją :-) twoja domowa przyprawa wygląda smakowicie, pasuje dosłownie do wszystkiego. Kto jeszcze takiej nie robił, niech nie czeka tylko działa :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś już suszyłam i mi się spodobało haha,mimo że trwa to długo,tym bardziej,że mój piekarnik do najlepszych nie należy.Przyprawa jest świetna,dziś ją użyłam do gotowania filetów z kurczaka,zapach unosił się w całej kuchni:)

      Usuń
  4. Świetny pomysł i na pewno zdrowy.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne byłoby jeszcze zdrowiej,gdyby warzywa były z ekologicznej uprawy,ale i tam efekt mnie zadowala:)

      Usuń
  5. też robię tylko z jarzyn suszonych- taką wersje też chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak to jest świetny pomysł, :)
    Pozdrawiam i zapraszam Aguś na konkurs, szczegóły na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowa wersja sztucznej vegety ;) To lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja się zbieram i zbieram by ją zrobić :) kupnej nie używam ale taką to bym chętnie do zupy sypała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skąd ja to znam-też się zbierałam i zbierałam,aż w końcu się udało.To był pierwszy,ale napewno nie ostatni raz:)

      Usuń
  9. mniam! jakie pyszności! inspirujesz mnie od samego rana! :)
    kocham domowe przyprawy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za świetny pomysł :) Warto zrobić domową przyprawę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pewnie sprawdzą się też warzywa suszone w suszarce do grzybów , pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też mieszanek nie kupuję. Fajny pomysł z taką domowej roboty przyprawą. Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Generalnie nie uzywam warzywek w ogole, jak cos to inne przyprawy. Ale twoj pomysl bardzo fajny. Zastanawiam sie tylko nad trwaloscia tej mikstury, bo bardzo malo soli tam...dlugo mozna ja przetrzymywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam mało soli w kuchni generalnie,dlatego niewiele dodałam do przyprawy z myslą o ewentualnym dosoleniu gotowej potrawy.Nie wiem ile wytrzyma,ja narazie mam ją od tygodnia,ale wcześniej robiona podobna wytrwała dość długo,szczelnie zakręcona w słoiku w szafce.

      Usuń
  14. Też nie kupuję tych gotowych mieszanek. Taka domowa to musi być zapach,smak. W zupie, sałatce pycha :-) Kawał dobrej roboty zrobiłaś z suszeniem warzyw :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taka domowa musi być wspaniała, te kupne mnie odstraszają...

    OdpowiedzUsuń
  16. Warto mieć taki słoiczek w domu, nigdy sama nie robiłam, zaciekawił mnie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka domowa przyprawa, najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacyjny pomysł! Z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)