środa, 3 września 2014

Sos hinduski na zimę :)

Prezent od Mamy-słoiczek pysznego,w mojej opinii,sosu na bazie pomidorów.Ja nie robię przetworów na zimę dlatego takie niespodzianki od Mamy cieszą mnie niezmiernie.Przepis na ten sos jest w moim domu rodzinnym od dawna,smakuje dobrze zarówno do kanapek,jak i do białych mięs na zimno.Moja Mama zawsze robiła dość łagodną wersję i taki jest poniższy przepis,ale nieco pikantniejsza będzie równie dobra.


2 kg pomidorów 
1/2 kg jabłek
3 cebule - posiekać razem z obranymi jabłkami oraz pomidorami
1/2 l octu 6%
1,5 łyżki soli lub więcej do smaku
3 - 4 ząbki czosnku
2 szkl.cukru
1 szkl.rodzynek
1 łyżeczka cyanmonu
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki chili
musztarda do smaku

Posiekane składniki wrzucamy do garnka,dodajemy ocet i resztę składników i dusimy 1.20 min. na wolnym ogniu.Na koniec można doprawić do smaku.Gorące przekładamy do słoików i zakręcamy.Nie trzeba pasteryzować.Smacznego!!!

Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014

30 komentarzy:

  1. Nie znałam takiego sosu, kusi aromatem pewnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oh! kupiłaś mnie tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny przepis. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za zorganizowanie takiej akcji:)chętnie wezmę udział w kolejnej:)

      Usuń
  4. takiego przepisu jeszcze nie znałam i nie robiłam, a szkoda bo brzmi bardzo ciekawie:) miałam juz nic nie zaprawiać oprócz buraków i papryki, ale chyba się skuszę choć na połowę porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też nie znałam ale bardzo mi się podoba, nie wiem tylko jak te rodzynki ?? Są mocno wyczuwalne ? Nie przepadamy za nimi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,jeśli na nie trafisz:)można zmniejszyć ilość,ale nie proponuję z nich zupełnie zrezygnować,jednak trochę smak zmieniają:)

      Usuń
  6. Podoba mi się Twój pomysł na sos hinduski. Nigdy takiego nie próbowałam. Czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuje za tak wspaniały przepis, zapisuje go sobie :-) będę robiła w następnym roku, w tym mam już dość słoiczków :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sos bardzo mi się spodobał, zapisałam, ale tych wszystkich kawałków rodzynek, pestek pomidorów it.p. się nijako nie odcedza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie,rodzynki pojawiają się w sosie,a pomidory się częściowo rozgotują,sos nie jest jednolity,"smooth",widać w nim kawałki:)

      Usuń
  9. Fajny sosik i fajną masz mamę. Wiec co dobre i dba o córkę. Aga jutro dołączam do akcji tylko żebym nie zaspała a raczej zapomniała więc budzić mnie :-) ha ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda,moja Mama to super babeczka! przekazuję jej wszystkie komentarze na temat sosu,bardzo ją to cieszy:) a co do jutra,to się nie martw,jeśli będzie jakieś opóźnienie z Twojej strony to chętnie Cie dobudzę kubełeczkiem zimnej wody:)))a tak na poważnie,to jest zabawa więc się niczym nie stresuj:)

      Usuń
  10. super pomysł :) zapisujemy do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję,że będzie Wam tak samo smakował jak nam:)

      Usuń
  11. Oryginalny sos pomidorowy. Ja dzisiaj zabieram się za keczup z cynamonem :) Dziękuje za dołączenie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis - dodatek rodzynek rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hiduski! Muszę spróbować koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy pomysł na sos. Muszę skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo podoba mi się skład tego sosu, musi mieć niezwykły smak, świetny!

    OdpowiedzUsuń
  16. rewelacja !!! już składniki sugerują że jest pyszny.jutro zabieram się za przepis .dzięki i pozdrawiam
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)