porcja na formę do tarty 23 cm:
20 dkg mąki
11,5 dkg masła
szczypta soli
4 łyżki bardzo zimnej wody
Z podanych składników zagniatam ciasto,wykładam nim formę łącznie z brzegami,nakłuwam widelcem,obciążam suchą fasolą na papierze i piekę 10 min.we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku,nastepnie zdejmuję obciążenie i dopiekam kolejne 5 min.,wyjmuję z piekarnika.
1 mała cukinia - obieraczką do jarzyn dzielę ją na wstążki łącznie ze skórką
12 - 14 dkg wędzonego łososia
3 duże jajka
150 - 200 ml gęstej śmietany najlepiej 36%
szczypiorek lub cebulka dymka,natka pietruszki - ilość wg.uznania
7,5 dkg startego na grubej tarce sera cheddar
pieprz
sól - ja pominęłam,łosoś jest wystarczająco słony
odrobina oliwy
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Blaszkę do pieczenia wykładam papierem,na to kładę wstążki cukinii,smaruję oliwą i podpiekam,żeby zmiękła 4-5 min.Łososia kroję w paski,daję do miski,dodaję cukinię,rozbełtane widelcem jajka,posiekaną dymkę i trochę natki,5 dkg sera oraz śmietanę,doprawiam pieprzem,mieszam i całość wylewam na podpieczone ciasto.Tartę wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę 35-40 min.Smacznego!!!
PYSZNA TARTA;AŻ ŚLINKA LECI;) POLECAM MOJĄ TARTĘ Z GRZYBAMI LEŚNYMI I SEREM FETA;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-mrozic-grzyby-tarta-z-grzybami.html
Biorę tą tartę w całości!:D
OdpowiedzUsuńNa 100% za mała. Składniki pyszne i zniknęłaby w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńTak, pominęłaś, że ...bardzo kusząco wygląda :) Szkoda, że zniknęła, bo... zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, takie pyszności:) Uwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie za mała- wygląda pysznie, jak do tego jeszcze tak smakuje, to u mnie musiały by być dwie:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, a tarta wyszła bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta tarta, mniam :)
OdpowiedzUsuńAguś, trafiłaś w moje smaki, niom :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńprzepychotka :) trzeba przetestowac :D
OdpowiedzUsuńCieszy mnie spora ilość zwolenników mojej tarty:)Dzięki za odwiedziny i komentarze:)
OdpowiedzUsuńMam straszną ochotę na taką tartę :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną jeszcze ze szpinakiem. Chyba się zgrałyśmy myślami ha ha. Wygląda pysznie twoja :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty a Twoja kusi składnikami: ))
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty - pyszotka!
OdpowiedzUsuńWow! Świetny przepis. Zdecydowanie muszę spróbować. Buziaki
OdpowiedzUsuńKocham takie tarty :))
OdpowiedzUsuń