Nieczęsto zdaża mi się przystąpić do przygotowania potrawy tuż po znalezieniu na nią przepisu.Tym razem jednak bardzo szybko przystąpiłam do działań w kuchni skuszona dodatkiem przyprawy cajun,której dotychczas nie znałam.Widząc,jak smakowicie wygląda to danie u Marylki (klik),byłam przekonana,że przypadnie nam do gustu,a pikantny smak wynagrodzi mężowi brak mięsiwa:)Bardzo nieznacznie zmodyfikowałam ilość niektórych składników.
ok.70 dkg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki - za radą Maryli użyłam podłużnych
2 łodygi selera naciowego - w oryginale jest 5
25 dkg pomidorków koktajlowych
2 garście świeżego szpinaku
po 1 łyżce masłą i oliwy z oliwek
sporo świeżej natki pietruszki - posiekać
1 płaska łyżka przyprawy cajun - użyłam domowej,bardzo ostrej w większej ilości i danie było zbyt pikantne dlatego podana ilość wystarczy
2 płaskie łyżki mąki - użyłam jasnej orkiszowej
250 ml bulionu drobiowego
ok.20 dkg serka mascarpone
żółty ser do posypania - u mnie cheddar starty na grubej tarce
przyprawa cajun wg.tego przepisu klik, ja pominęłam dodatek soli
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
11/4 łyżeczki oregano
1 1/4 oregano
1/2 łyżeczki płatków chili - użyłam chili w proszku
Wszystkie składniki mieszam razem i przechowuję w szczelnie zamknietym słoiczku.Przyprawa jest ostra!
Oczyszczone papryki kroję w większą kostkę.
Selera kroję w półcentymetrowe plasterki.
Cebule kroję w półplastry.
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę i masło i wrzucam cebule,posiekany czosnek i przyprawę cajun i smażę do 2 min.uważając żeby czosnek się nie przypalił.
Dodaję seler i papryki,a po 3-4 minutach mąkę i całość mieszam.
Dolewam bulion,mascarpone i całość lekko podduszam.
Dorzucam na koniec szpinak,posiekaną natkę oraz pomidorki pokrojone na połówki.Zdejmuję z ognia,dosypuję trochę startego na tarce sera,reszta zostaje do posypania wierzchu.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
Żaroodporne naczynia smaruję lekko tłuszczem,na dno wykładam plastry ziemniaków,następnie warzywa z patelni,posypuję resztą sera i zapiekam,aż ser się rozpuści,ok.15 min.Smacznego!!!