Łączna liczba wyświetleń

sobota, 12 października 2013

Zupa z czerwonej soczewicy z cytryną i Tabasco :)

Nie znałam połączenia soczewicy z cytryną i Tabasko,do chwili,dopóki nie ugotowałam tej zupy,tradycyjnej dla kuchni żydowskiej.Smaczna i sycąca,będę do niej wracać.Jeśli macie ochotę przygotować zupę,nie zmniejszajcie ilości czosnku i cytryn,zupa potrzebuje zaostrzenia smaku,a te składniki doskonale się do tego nadają.


3 łyżki oliwy
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
8 ząbków czosnku
1 ziemniak - opcjonalnie
25 dkg czerwonej soczewicy
1 l bulionu warzywnego lub wody
2 listki laurowe
1-2 cytryny - ja użyłam tylko soku
1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
Tabasco lub pieprz kajeński do smaku
natka pietruszki do dekoracji - ja dałam posiekaną do środka,pod koniec gotowania
sól i pieprz do smaku

W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę.Dodaję pokrojone w  kostkę łodyżki selera,posiekane 4 ząbki czosnku,marchewkę w plasterkach oraz ziemniaka w kostkę(można pominąć).Jak warzywa lekko zmiękną dolewam 1 l wody,dosypuję soczewicę,zmniejszam ogień i pod przykryciem gotuję ok.20-30 min.żeby soczewica zrobiła się miękka.Następnie wrzucam listki laurowe,pozostały posiekany czosnek,natkę pietruszki,połowę cytryn w połówkach(ja dałam tylko sok)i gotuję kolejne 10 min.Następnie wyjmuję listki,wyciskam sok z pozostałej cytryny,blenduję zupę,doprawiam solą,pieprzem i sosem Tabasco oraz kminkiem.Można przez kilka minut podgotować,żeby smaki się połączyły.Smacznego!!!

18 komentarzy:

  1. Gęsto, pożywnie, apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała :) taka gęsta że aż mam ochotę ją zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo w moim stylu, dlatego spróbuję :D
    Pozdrawiam, a jeżeli lubisz poczytać dobrą książkę, to zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś, jesteś skarbnicą pomysłów! Kolejny genialny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ciekawe smaki, mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię czerwoną soczewicę w zupach. Ten przepis jest ciekawy, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. doskonałe połączenie smaków:) mniam mniam:) wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajna gęsta. uwielbiam takie zupy w których łyżka staje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny pomysł na pyszną jesienną zupę. Ale się smacznie zrobiło :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne połączenie :)) Bardzo apetycznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam zupę z czerwonej soczewicy - zdrowa i pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja się na tą zdrową zupkę wpraszam. Uwielbiam soczewice :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajnie wygląda :)
    wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
    mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)