Dobry na ciepło i na zimno,na obiad i na kolację,z surówką,sosem lub saute...
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
4 jajka ugotowane na twardo
1 całe surowe jajko
1 żółtko do posmarowania ciasta po wierzchu
spora garść posiekanej natki pietruszki
tyle samo szczypiorku lub cebulki dymki ze szczypiorem
4 łyżki ugotowanego ryżu
3-4 łyżki ketchupu
50 dkg gotowego ciasta francuskiego - moje miało 38 dkg i musiałam odjąć dobrą łyżkę farszu,żeby dało się zawinąć
sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewam do temp.podanej na op.ciasta,u mnie było to 200 stopni.Tuńczyka odsączam,mieszam z posiekaną natką i szczypiorkiem,posiekanymi gotowanymi jajkami,surowym jajkiem,ketchupem,ryżem oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem.Na papierze do pieczenie układam arkusz ciasta franc.a wzdłuż ciasta przez środek kładę farsz.Zwijam boki,mocno sklejam górę i końce,smaruję roztrzepanym żółtkiem i nakłuwam widelcem w kilku miejscach.Wkładam do nagrzanego piekarnika na 40 min.Smacznego!!!
Wspaniały jest tuńczyk w cieście. Pychota!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na cisto francuskie, wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńo, jak apetycznie!:)
OdpowiedzUsuńpyszności :) aż się głodna zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie, ale bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńOj, bardzo smacznie wygląda. Chętnie zjadłabym takiego tuńczyka. Lubię ciasta francuskie używane do pieczenia i chyba zrobię z Twojego przepisu. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda Twój tuńczyk. Lubię ciasto francuskie do wypieków. Świetne połączenie składników i mam nadzieję skorzystać z Twojego przepisu. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Gościom smakował
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńBardzo efektowny.
OdpowiedzUsuń