Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 10 października 2013

Tuńczyk zapiekany w cieście francuskim :)

Dobry na ciepło i na zimno,na obiad i na kolację,z surówką,sosem lub saute...


2 puszki tuńczyka w sosie własnym
4 jajka ugotowane na twardo
1 całe surowe jajko
1 żółtko do posmarowania ciasta po wierzchu
spora garść posiekanej natki pietruszki
tyle samo szczypiorku lub cebulki dymki ze szczypiorem
4 łyżki ugotowanego ryżu
3-4 łyżki ketchupu
50 dkg gotowego ciasta francuskiego - moje miało 38 dkg i musiałam odjąć dobrą łyżkę farszu,żeby dało się zawinąć
sól i pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewam do temp.podanej na op.ciasta,u mnie było to 200 stopni.Tuńczyka odsączam,mieszam z posiekaną natką i szczypiorkiem,posiekanymi gotowanymi jajkami,surowym jajkiem,ketchupem,ryżem oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem.Na papierze do pieczenie układam arkusz ciasta franc.a wzdłuż ciasta przez środek kładę farsz.Zwijam boki,mocno sklejam górę i końce,smaruję roztrzepanym żółtkiem i nakłuwam widelcem w kilku miejscach.Wkładam do nagrzanego piekarnika na 40 min.Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. Wspaniały jest tuńczyk w cieście. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na cisto francuskie, wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności :) aż się głodna zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne połączenie, ale bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, bardzo smacznie wygląda. Chętnie zjadłabym takiego tuńczyka. Lubię ciasta francuskie używane do pieczenia i chyba zrobię z Twojego przepisu. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie wygląda Twój tuńczyk. Lubię ciasto francuskie do wypieków. Świetne połączenie składników i mam nadzieję skorzystać z Twojego przepisu. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis. Gościom smakował

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)