porcja na keksówkę:
po 12,5 dkg masła i cukru
2 jajka
3 dojrzałe banany
22,5 dkg mąki samorosnącej
1/2 łyżeczki sody
15 dkg truskawek
Masło ucieram z cukrem na jednolitą masę.Jajka roztrzepuję widelcem i mieszam z rozgniecionymi bananami i dodaję do utartego masła,następnie dodaję mąkę i sodę,mieszam.Oczyszczone i umyte truskawki odsączam i dodaję do ciasta(przekrawam na pół,jeśli są duże).Piekę 35-40 min.(do suchego patyczka)w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego!!!
Bardzo ciekawy pomysl :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale pyszności nam serwujesz! Truskawki, czy maliny... ciężki wybór! Może jedne i drugie plus banany :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko skoro z bananem i truskawką to ja biorę w ciemno;)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto :) myślę że nawet z czekoladą zamiast truskawek byłoby świetne :D
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo fajne :)) Szkoda, że nie ma już truskawek, ale myślę, czym by je tu zastąpić ;))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Uwielbiam ciasta z formie chlebków, szczególnie z bananami :)
OdpowiedzUsuńpychotka :) !
OdpowiedzUsuńświetny przepis... muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńFajny i szybki przepis na pyszne wspomnienie lata. :-)
OdpowiedzUsuń