80 dkg mięsa mielonego - u mnie z indyka
3 małe cebulki
spora garść płatków owsianych - można pominąć,ja użyłam,że mięso lepiej się "trzymało"
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
2 jajka
10-15 dkg wędzonego boczku
30-40 dkg białej kapusty
sól,pieprz,tymianek
tłuszcz do formy i do smażenia
Cebule kroję w kostkę,kapustę drobno szatkuję.Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam kapustę,smażę,aż zmięknie,pod koniec dodaję połowę cebuli.Można lekko podlać wodą,żeby się nie przypaliła.Do miski daję mięso oraz koncentrat,sól,pieprz,resztę cebuli,musztardę,płatki,jajka i całość dokładnie wyrabiam na jednolitą masę.Formę keksową smaruję tłuszczem i układam 1/3 mięsa ma spód,następnie daję 1/2 kapusty,mięso,kapustę i ostatnią warstwę mięsa.Wierzch posypuję pokrojonym w kostkę boczkiem wymieszanym z tymiankiem.Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 st.przez 20 min.,następnie zmniejszam temp.do 180-190 i dopiekam kolejne 30-40 min.Smacznego!!!
Ten przypieczony wierzch prezentuje się wyjątkowo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :) takie gołąbki trochę inaczej :)
OdpowiedzUsuńidealna zapiekanka dla moich panów :)
OdpowiedzUsuńFajne danie, a zrumienione musi być :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis:) Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńFajan propozycja obiadowa, narobiłąś mi smaka na danie takie
OdpowiedzUsuńSuper przepis, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMniam, muszę zrobić!:)
OdpowiedzUsuńCoś innego... Bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńten przypieczony wierzch najbardziej mi się podoba, ale tylko dlatego, że tak lubię:D
OdpowiedzUsuńa przepis świetny!
Bardzo smakowity przepis;)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja na obiad :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że już kiedyś coś podobnego jadłam. Pieczeń prezentuje się bardzo smakowicie, zwłaszcza ten przypieczony wierzch :)
OdpowiedzUsuńŚwietne mięsko mielone :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna zbieram się, żeby zrobić taką pieczeń- wersji z kapustą nie widziałam, a przyznam, że mnie tym zaintrygowałaś!; )
OdpowiedzUsuńCudne połaczenia. Chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńCoś idealnego, gdy nie chcemy podać znów popularnych kotletów mielonych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
wygląda bardzo interesująco :) zapisuję do zrobienia.
OdpowiedzUsuńIza:)
OdpowiedzUsuńWitam :)
Właśnie piekę po raz kolejny i przyznam szczerze jest przepyszna ta pieczeń,bo rewelacyjnie smakuje kapusta wymieszana razem :)
Pozdrawiam :)
Super,bardzo się cieszę:) pozdrawiam :)
Usuń