Łączna liczba wyświetleń

środa, 25 lutego 2015

Nadziewane ciastka z ciasta francuskiego :)

Idealne rozwiązanie,gdy mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego do przygotowania.Dziś robię je po raz drugi z nieco innym farszem,jeśli zdążę pstryknąć im fotkę,to z chęcią zamieszcze kolejnego posta:)


  źródło przepisu tu

1 op.ciasta francuskiego - moje było o wadze 32 dkg i wystarczyło na 4 ciastka
1 jabłko
garść rodzynek
sok z cytryny do skropienia farszu - opcjonalnie
cynamon do smaku
2 łyżeczki cukru
3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wody na lukier

Jabłko obieram i kroję w kostkę,mieszam z rodzynkami,cukrem i cynamonem,skrapiam lekko sokiem z cytryny.Ciasto dzielę na 8 równych części.Na 4 prostokąty nakładam farsz,pozostałę 4 nacinam na górze,jednak tak by nie przeciąć boków i przykrywam ciasto z farszem.Boki sklejam widelcem.Wkładam do nagrzanego do 220 st.piekarnika i piekę 10-15 min.aż nabiorą złotego koloru.Gdy ostygną polewam lukrem wcześniej mieszając jego składniki do rozpuszczenia.Smacznego!!!

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam słodkości z ciasta francuskiego :-) pyszny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne z tym lukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. francuskie z jabłkiem to moja ulubiona wersja:)
    pięknie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś takimi ciachami naprawdę często się zajadałyśmy :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wyglądają! Nabrałem teraz na takie ciacha ogromnej ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto francuskie i jeszcze ten lukier, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielce urodziwe, jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybkie do porzygotowania a jak pyszne, mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ciacho francuskie z nadzieniamii ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie, proste, szybkie i jakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto francuskie warto zawszemieć pod ręką :) Szybko z niego można wyczarować coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszą smakować bosko :) Dawno nie jadłam takich francuskich, muszę nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasteczka! Ciasto francuskie jest niezastąpione, gdy się chce przygotować coś na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z jabłuszkiem mniam, takie ciacha do pochrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdenerwowałaś mnie, bo to zdjęcie wywołało u mnie ślinotok.
    Wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne ciasteczka :) Nadzienie moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubie ciasto francuskie, jest takie delikatne i leciutkie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto francuskie mogę jeść zawsze, więc z chęcią się skuszę; )

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają tak uroczo i kusząco. Zjadłbym takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba musiałyście się z moją mamą zgrać, bo ona też ostatnio podobne robiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. To fakt, ciasto francuskiego jest idealne do robienia potraw z jego udziałem na szybko :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Same przymioty w tych ciasteczkach: szybkie, łatwe, pyszne i pięknie prezentujące się - nic tylko takie przygotować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo smakowicie; )

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)