Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 6 stycznia 2015

Pasta jajeczna z awokado :)

Awokado,bardzo zdrowe,o czym można dowiedzieć się czytając ten artykuł,niestety nie gości w moim domi zbyt często.A to dlatego,że w zasadzie tylko ja po nie sięgam i też raczej sporadycznie.Jednak pasta od Marylki (klik)zdecydowanie zmieniła nasze podejście do tego owocu.Najlepszą rekomendacją jest fakt,że z pastą miałam do czynienia podczas przyrządzania i robienia zdjęć,konsumpcją zajął się mąż bardzo nielubiący awokado.Dla mnie pozostało niewiele...Dowiódł,że było pysznie:)


   przepis z moimi niewielkimi zmianami

2 jajka ugotowane na twardo
1 awokado
pół małej cebulki
1 ząbek czosnku
świeży koperek
pieprz
sól - opcjonalnie,ja pomijam,gdy dodaję majonez
majonez
sok z cytryny

Jajka i awokado kroję w kostkę,wrzucam do miseczki,skrapiam obficie sokiem z cytryny,dodaję posiekany koperek,drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem.Doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem,mieszam z niewielką ilości majonezu,tak był pasta miała kremową konsystencję.Podaję na chlebie z mąką orkiszową(wypiek własny,przepis wkrótce).Smacznego!!!

35 komentarzy:

  1. Awokado długo dla nas było czymś niejadalnym :P Ale pewnego dnia wszystko się zmieniło i od tego czasu możemy awokado wyjadać łyżeczkami :D Taka pasta jest zdecydowanie w naszym guście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się,że awokado próbowałem raz i nie za bardzo mi podeszło, ale ta pasta wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja próbując awokado po raz pierwszy poddałam się wcześniej niż sądziłam :)))przy drugiej próbie było znacznie lepiej,choć wciąż nie stałam się jego fanką,to jem je z większą ochotą.Wypróbuj pastę,możesz ją mocniej doprawić,może przekonasz się do awkodado właśnie dzięki niej:)

      Usuń
  3. Świetna na kanapki :-) pysznie wygląda i z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasta pewnie bardzo smaczna. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  5. Aj, nawet nie nie wiesz jak mi miło, że mój przepis wylądował na twoim blogu :) Ciesze sie ze mezowi smakowalo :) A i jeszcze dziele sie rada ktora ktos zostawil na moim blogu. Zeby awokado nie zczernialo, ponoc do pasty trzeba zanurzyc pestke, ktora kilka chwil wczesniej z niego wyjelismy :) Jeszcze nie probowlaam czy dziala, ale dziewczyna twierdzi ze tak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,nie słyszałam o triku z pestką,ale w zasadzie to awokado nie ściemniało,myślę,że sok z cytryny zapobiegł zmianie koloru.A pasta świetna,będę powtarzać i spróbuję z rukolą:)

      Usuń
    2. A przechowywalas w lodowce na noc czy zjadlas wszystko od razu?

      Usuń
    3. Przyjrzała się dokładniej,jednak ściemniało.I choć nie wygląda nieapetycznie,to następnym razem wrzucę pestkę:)dam znać,jak czary-mary zadziałają:)

      Usuń
  6. paste jajeczną uwielbiam, Zawsze jadłam ze szczypiorkiem. Ale avocado... to musi być ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham jajka pod każdą postacią a pasta jajeczna to element obowiązkowy naszego domowego menu, ale z awokado nie próbowałam. Pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada przepysznie, chetnie bym zjadła taka kanapeczkę. Ja robię taka pastę zblendowaną

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tą pastę i 2 dni temu też ją 'obfociłam', a teraz czeka na swoją kolej :) Mój mąż, też się nią zachwyca :) Kto jeszcze jej nie próbował, to gorąco polecam- jest przepyszna! :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam już dwa podejścia do avocado, ale nie smakowało mi, chyba źle doprawiłam..Twój przepis wygląda smacznie :)..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie,miłość do awokado przychodzi niespodziewanie:)))daj mu szansę:)

      Usuń
  11. U mnie awokado jest non stop w menu :) Choć nie dzieci je jedzą a ja z mężem! Pastę chętnie zrobię, brzmi pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tam z awokado najchętniej robię masełko czosnkowe :D abo słodką pastę kakaową :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam jajka i awokado, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Awokado moja miłość! Na pewno pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. samo awokado nie jest zbyt smaczne, ale w pastach rewelacyjnie się sprawdza jako łącznik:)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Awokado z pastami, dodane do sałatek bardzo się sprawdza. Lubię i czasami robię. Nawet teraz nabrałam apetytu na takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pasta jajeczne jest u nas bardzo często, ale z awokado nigdy nie robiłam. Spróbuję na pewno:-) Aguś, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. I ma piękny kolor i smakować musi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam awokado i takie pasty kanapkowe - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Awokado mogłabym w kółko :) Szkoda, że w PL tak ciężko kupić dobre, dojrzałe...

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe. Ta na pewno by mi smakowała, bo uwielbiam zarówno awokado jak i jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie przepadam za avocado ale zjadłabym twoją pastę bo jestem ciekawa smaku, a za to jaja uwielbiam. Kolorek cudny tej pasty

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę spróbować, lubię takie pasty :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Muszę spróbować takiej pasty, bo uwielbiam jajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłem tą pastę i przyznam,że w takiej wersji przekonałem sie do awokado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zapraszam na inną wersję wkrótce:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)