Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Pudding z rodzynkami :)

Doskonała okazja na wykorzystanie pieczywa z poprzedniego dnia.Zapraszam:)


4 dkg masła + trochę do natłuszczenia
6-8 kromeczek chleba najlepiej lekkiego lub chałki
5 dkg rodzynek-ja dodatkowo namoczyłam je w rumie
450-500 ml mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki cyanmonu
skórka z cytryny
3 łyżki cukru
świeżo ugotowany budyń do polania-pominęłam

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i obkładam połową pieczywa nasmarowanego masłem.Rodzynki odsączam i posypuje po wierzchu,układam na to resztę pieczywa.Mleko,skórkę z cytryny,2 łyżki cukru,jajka i cynamon mieszam widelcem do połączenia się składników.Polewam sosem pieczywo i dostawiam na parę minut do nasiąknięcia.Posypuję resztą cukru i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.25 min.aż wierzch ładnie sie przyrumieni.Podaję ciepły parę minut po upieczeniu.Wierzch można polać budyniem-ja pominęłam.Smacznego!!!

28 komentarzy:

  1. znowu zrobiłaś coś POTWORNIE PYSZNEGO.... pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha:) dziękuję.Może powinnam zrobić zakładkę pod tytułem "PP"=potwornie pyszne? :)

      Usuń
  2. Uwielbiam puddingi.... :) szczególnie na osłodę w taką pogodę (u mnie leje) Chyba zrobię jutro ;)!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis!! mam już kilka do wykorzystania starszego pieczywa, ale takich przepisów nigdy nie jest za dużo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mam ich zbyt dużo więc chętnie skorzystałabym z któregoś od Ciebie:)

      Usuń
  4. no jaka ty gospodarna jesteś, teraz i ja już wiem jak wykorzystać chlebek

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny sposób na wykorzystanie starszego słodkiego pieczywa :)) wygląda pysznie :)) Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pycha, chałka z tą całą resztą, cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mhmmm :) brzmi tak pysznie, że chyba nie zasnę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł :) Aż ślinotku dostałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze że ja nie jem takich deserów, bo bym się nie mogła powstrzymać i zajadała taki pudding codziennie. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne danie na wykorzystanie resztek chleba. Super:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. No prosze, czego to sie człowiek nie nauczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz:) serfowanie po necie kształci hahaha
      p.s.to żarcik,a nie cynizm :)

      Usuń
  12. Wygląda świetnie! ; )
    Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię taki kuchenny recycling :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Kuchenny recycling" -trafne określenie,podoba mi się:)

      Usuń
  14. Super pomysł! Aż się głodna zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aguś pomysł na prawdę fajny i wart wypróbowania :) na pewno skorzystam! ps. bajeczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Recycling jest teraz w modzie, a Twój szczególnie piękny i pożyteczny. Nie znoszę marnowania jedzenia, więc uwielbiam Twój pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł, bardzo przypadł mi do gustu. Porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super wykorzystane czerstwe pieczywo, a pudding wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Puddingu jeszcze nie jadałam ale wiem, że muszę to nadrobić :D

    Urzekła mnie ta filiżanka w tle :D Gdzie można ja zakupić ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo filizanki maja juz jakies 5 lat i byly kupione za granica:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)