Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 5 czerwca 2014

Risotto z kiełbasą i selerem naciowym :)

Jednogarnkowe danie,do którego można w zasadzie użyć dowolnych dodatków.U mnie w wersji z kiełbasą.Zapraszam:)


1 cebula
1-2 gałązki selera naciowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
ok.30 dkg kiełbasy
35 dkg ryżu arborio
125 ml wina białego wytrawnego
1.3 ml bulionu drobiowego
8,5 dkg parmezanu
sól i pieprz
5,5 dkg masła

Pokrojoną w kostkę cebule i seler w półkrążki podsmażam na połowie masła.Po chwili dodaję pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę kiełbasę.Jak kiełbasa zacznie się przysmażać na brązowo zdejmuję całość z patelni.Zmniejszam ogień i wrzucam na patelnię ryż i smażę mieszając przez 2 min.Dolewam wino,a po chwili stopniowo bulion,mieszam.Gdy ryż wchłonie jedną porcję bulionu dolewam kolejną i mieszam,aż ryż wchłonie cały płyn.Na koniec dorzucam kiełbasę i lekko podgrzewam,doprawiam solą i pieprzem.Zdejmuję z ognia,dodaję resztę masła i ser.Serwuję tuż po przygotowaniu.Smacznego!!!

25 komentarzy:

  1. Robiłam już kilka wersji risotta, ale z wędliną jeszcze nie, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła, ale risotta nigdy jeszcze nie robiłam i nawet nie jestem pewna czy by mi wyszło ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kilka już zrobiłam,zapewne nie są mistrzowskie,ale smaczne,a na moim etapie gotowania,to mi w zupełności wystarcza:)Spróbuj,risotto w zasadzie samo się robi tylko potrzebuje towarzystwa-mieszać trzeba:)

      Usuń
  3. Ja robiłam jak na razie tylko raz, ale bardzo nam smakowało i na pewno powtórzę :) Z kiełbaską i selerem naciowym jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm,.... to musiało być przepyszne....:) całkiem oryginalne a skłądniki mam chyba w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z selerem naciowym to już mnie kupiłaś. Bardzo ale bardzo lubię seler. Z kiełbaską pycha połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję dziewczyny,cieszę się,że pomysł się podoba:)

      Usuń
  6. Fajne połączenie :) czuję się zachęcona do spróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja zaszczycona,że przepis będzie wypróbowany:)

      Usuń
  7. Mmmm, seler naciowy :))) Twoje przepisy są mega apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)seler coraz większe zastosowanie znajduje w moim domu:)

      Usuń
  8. Risotto zabieram :D Ciekawie prezentuje się kiełbasa z delikatnym ryżem :D Zadziwiające połączenie ;P

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm...uwielbiam risotto, ale z kielbasa...no nie wiem, jakos nie pasuje mi ta kombinacja..ale moze sie myle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana,każdy ma swój gust,jednemu smakuje to,drugiemu tamto,ja to doskonale rozumiem i nie zamierzam Cię przekonywać do ugotowania:)))buziak

      Usuń
  10. Risotto doskonale przygotowane :)) Z kiełbaska i selerem brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł, takie risotto po polsku :) Zapisałam do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie i nie jest aż takie trudne w wykonaniu!


    Pozdrawiam serdecznie,
    Kamil

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och dziękuję bardzo:)zapraszam częściej i również pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Wygląda smakowicie, trzeba spróbować :)
    Póki co zapraszam też w odwiedziny: culinaryisland.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy pomysł! Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam, dawno nie robiłam ale mi narobiłaś smaku na risotto

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)