Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 czerwca 2014

Ciasto ze śliwkami i cynamonem :)

Czy do takiego tytułu trzeba coś jeszcze dodawać? Dla mnie nazwa mówi sama za siebie - będzie pysznie:)

przepis pochodzi z książki "Cute cakes"

11 dkg miękkiego masła
20 dkg cukru
2 jajka
19 dkg mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki mleka
kilka śliwek
2 łyżeczki cynamonu w proszku

Śliwki płuczę,dzielę na połówki i usuwam pestki,a następnie kroję na ćwiartki.Masło miksuję z cukrem(wcześniej odbieram 2 łyżki cukru na bok).Gdy powstanie dość jednolita masa dodaję mąkę,proszek,sól i skórkę oraz sok z cytryny,mleko.Mieszam całość drewnianą łyżką i przekładam do natłuszczonej formy.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Na cieście układam śliwki wymieszane z 2 łyżkami cukru z cynamonem i układamy je na cieście(najlepiej skórką do góry).Piekę do suchego patyczka ok.50 min.Ciasto jest pyszne,a chrupiący wierzch najpyszniejszy:)Smacznego!!!


40 komentarzy:

  1. Hejka :) widzę, że też masz serduszkową formę :)) ciasto bardzo pysznie wygląda a ten chrupiący wierzch kusi bardzo... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, dawno nie jadłam ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię połączenie cynamonu i śliwek, ciacho musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ucierańce :) a jeszcze ze śliwkami i cynamonem to już bajka!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciacha - moje smaki - uwielbiam połączenie śliwek i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne połączenie smakowe :) Kocham ,śliwki i cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pychota :)

    Zapraszam do siebie na kotleciki z kalafiora!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie - nic dodać, nic ująć! Ciasto zachwycające!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj cynamon i śliwki, CUDOWNIE!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciasto! ; )
    Śliwki z cynamonem zgrywają się wręcz idealnie! : )

    OdpowiedzUsuń
  11. jestem totalnie uzalezniona od cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie połączenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie piękne od serca, uwielbiam cynamon w cieście, do tego śliweczki mniam. Do kawy kawałek skubnę ale aż szkoda :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ilez tu milych komentarzy-dziekuje:)ciesze sie,ze podzielacie moje zdanie odnosnie duetu-sliwka-cynamon:)ciasto polecam,jest naprawde smaczne,szczegolnie wierzch z chrupiaca warstewka:)

    OdpowiedzUsuń
  15. śliwki, cynamon... mmm musiało być pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyznam szczerze że nie znałam połączenia cynamonu ze śliwkami, chętnie spróbuję bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cos nie chce mi sie w to wierzyc,no ale skoro tak jest,to na zmiany nadszedl czas:)

      Usuń
  17. Warto wypróbować w sezonie śliwkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam cynamon! A foremka w kształcie serca - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  19. Sliwki z cynamonem! Mnaaaam! I to w jakiej oprawie! Sercowej, zakochanej...ach....wyglada super!

    OdpowiedzUsuń
  20. Dawno nie jadłam ciasta ze śliwkami. Na pewno w weekend sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmmmmm.....aż się skuszę na ciasto ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  22. z śliwkami ciasta są pyszne Twoje serce poruszyło moje kubki smakowe

    OdpowiedzUsuń
  23. Forma również robi wrażenie... to takie słodkie. Serio! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. nie trzeba dodawać już nic a nic :) to ciasto musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oj, zjadłabym sobie:) Nie mogę wchodzić na blogi kulinarne, bo od razu głodna się robię:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Odpowiedzi
    1. Dziekuje,ze pytasz-urlopuje sie Kochana:)

      Usuń
  27. wspaniały wypiek :) ale jakoś tak jesiennie mi się kojarzy...

    OdpowiedzUsuń
  28. O matko... Juz od samego patrzenia cieknie ślinka... :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam! Takie ciasta kocham najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  30. śliwki i cynamon to musi być idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)