Łączna liczba wyświetleń

środa, 20 sierpnia 2014

Blondo-brownies z orzechami :)

Z trudem udało mi się zachować kilka kawałeczków do zdjęcia-szkoda,że forma do brownies jest taka mała.Ciekawe w smaku dzięki dodatkowi serka,z chrupiącymi orzeszkami.Przepis pochodzi z "Brownie bliss".Zapraszam:)


     porcja na formę 20/20 cm
10 dkg gorzkiej czekolady
5 dkg białej czekolady
3 jajka
10 dkg mąki
20 dkg cukru kryształu
30 dkg serka pełnotłustego typu Philadelphia
1 łyżeczka esencji waniliowej
10 dkg krojonych orzechów włoskich

Obie czekolady rozpuszczam w osobnych naczyniach w kąpieli parowej,odstawiam na bok.Mikserem ucieram serek z cukrem ,dodaję po jednym jajku cały czas miksując,następnie esencję waniliową oraz mąkę miksując na wolnych obrotach.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Powstałą maśe dzielę na 2 równe części.Do jednej dodaję ciemną czekoladę,do drugiej białą i obie masy wykładam łyżką na przemian do formy 20/20 cm.Wierzch posypuję orzechami i za pomocą widelca lekko mieszam całość,żeby warstwy się przenikały.Piekę ok.35-40 min. do suchego patyczka.Po ostudzeniu kroję na kawałki.Smacznego!!!


36 komentarzy:

  1. Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie jadłam:) muszę wypróbować koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow :)) Mega pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było,znikłoby szybciej niż się piekło,ale uprosiłam o oszczędzenie kilku kawałków do zdjęcia:)

      Usuń
  4. A u Ciebie pięknie czekoladowo, chociaż się napatrzę bo kilogramów za dużo :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ciekawy przepis :) Kiedyś chętnie spróbuję. Na razie więc zapiszę, bo mnie kusi.... Szkoda, że już wszystko zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasto. Lubię czekoladowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i brownie i blondie, więc połączenie ich obu musi bosko smakować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chrupiącym od czasu do czasu orzeszkiem:)

      Usuń
  8. Bardzo lubię brownie, ale taka mieszanka? Muszę koniecznie spróbować! Te orzechy mnie kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2900 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.

    Serdecznie zapraszamy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do brownie nie trzeba mnie długo przekonywać ;) uwielbiam!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekoladowo, pysznie czego chcieć więcej. Zostaw dla mnie kawałek bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej, ale szaleństwo! Nigdy w sumie nie pomyślałam o połączeniu brownie i blondie, a musi być fantastyczne :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne i ładnie wygląda:)zapraszam i pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Zawsze chciałam spróbować blondie, a u ciebie takie pyszności! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz masz okazję spróbować razem z brownie:)

      Usuń
  14. Fajne połączenie :) też jeszcze nie próbowałam połączenia tych dwóch smaków, ale już wiem, że to będzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm...ciekawa kombinacja :)

    A ja zapraszam na kurczaka w winie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,kurczaczka juz pożarłam wirtualnie:)

      Usuń
  16. dawno nie robiłam :) chyba się skuszę

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)