Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 12 sierpnia 2014

Danie a'la chińskie :)

Bardzo nam smakowało,cała zawartość woka znikła  szybko po kolejnych dokładkach. Zdecydowanie będę je powtarzać,bo dodatkowym plusem jest stosunkowo krótki czas przyrządzania.Zapraszam:)


20 dkg  suchego ryżu - użyłam jaśminowego i ugotowałam na sypko wg.przepisu na op.
25-30 dkg piersi z kurczaka - kroję w paseczki
4 łyżki sosu sojowego + 1 łyżeczka brązowego cukru mieszam i maceruję w powstałej marynacie pokrojonego kurczaka przez 15 min.
1 papryka pokrojona w paski - użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej
niecała główka kapusty pekińskiej - kroję w paseczki,usunęłam twarde części z liści
2 średnie pory - kroję w półkrążki
2 marchewki - kroję w słupki
olej do smażenia
imbir - użyłam w proszku,sos sojowy i sos słodko-kwaśny do smaku

W garnku gotuję ryż,można w osolonej wodzie,ja sól pominęłam.Ugotowany odcedzam.W woku rozgrzewam olej,dorzucam pory,marchewki i paprykę i lekko podsmażam,aż warzywa zaczną robić się miękkie,wtedy dodaję kapustę(kapusta szybko robi się miękka więc dorzucam ją na końcu i podsmażam krótko całość już po dodaniu kurczaka i ryżu).Po 15 minutach macerowania kurczaka smażę go na patelni,a gdy jest gotowy dodaję do warzyw.Następnie wrzucam ryż.Całość mieszam i doprawiam sproszkowanym imbirem,sosami sojowym i słodko-kwaśnym.Danie gotowe.Smacznego!!!

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie smaki i dania z woka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie, obiad idealny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę woka kupić, danie w sam raz dla mnie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na patelni też się uda:)ja wybrałam wok,bo jest pojemniejszy i mi nic z niego nie wypada:)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie dania! I też często je robimy :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie doszło do mnie, że jestem bardzo głodna po przeczytaniu Twojego wpisu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha,domyślam się więc co będziesz miała na obiad:)

      Usuń
  6. Bardzo lubię takie dania i chętnie je przyrządzam dla mojej rodzinki. To miła odmiana od schabowego z ziemniakami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! uwielbiam takiego domowego chińczyka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie smakowite i chińskie cuda na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię gotować, ale czasami potrzebuję zrobić coś na już i tego typu przepisy rewelacyjnie się sprawdzają:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś co lubię :) Danie szybkie i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam! robi wrażenie! ... oh, ale mi narobiłaś smaka!

    OdpowiedzUsuń
  13. szybko i bardzo smacznie :) zjadłybyśmy taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie a'la chińskie dania :)
    Szybko i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię jaśminowy ryż. Fajne ala chińskie danie. Lekkie , takie jak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. takie dania lubię ze względu na smak i na szybkość przygotowania

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)