ok.50 dkg filetów rybnych - ja użyłam filetów z mintaja
25 dkg mozzarelli
1 nieduża cukinia
4 pomidory
2 - 3 ząbki czosnku
sól,pieprz,oregano
kilka listków świeżej bazylii
Piekarnika nagrzewam do 180 stopni.Pomidory sparzam,zdejmuję skórkę,kroję w grubszą kostkę i duszę z posiekanym czosnkiem,doprawiam solą i pieprzem.Cukinię kroję w plastry,układam na dnie naczynia żaroodpornego,posypuję solą,pieprzem i oregano,na to kładę posolone i oprószone pieprzem filety,mozzarellę w plastrach i zapiekam w nagrzanym piekarniku 20 min.Następnie dokładam podduszone pomidory,posypuję bazylią i dopiekam kolejne 15 min.Przed wyjęciem sprawdzam,czy ryba jest upieczona,jeśli filety były grubsze pozostawiamy je w piekarniku nieco dłużej.Najsmaczniejsze od razu po upieczeniu.Smacznego!!!
Lubię ryby i często je robię, ale takiej wersji jeszcze nie znałam. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńJa też ją robiłam po raz pierwszy,ale nie ostatni:)
UsuńProsto, szybko i zdrowo ! Sama pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńZapiekanki rybnej jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie. Super pomysł na danie obiadowe :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że pomysł zyskał uznanie:)
UsuńIle dobra w jednym miejscu, pycha:)
OdpowiedzUsuńPrawda?
UsuńWłasnie szukam pomysłu na obiad. :) Twoja propozycja wygląda całkiem nieźle :D
OdpowiedzUsuńSkorzystaj,jeśli odpowiadają Ci wszystkie składniki.Smacznego!!!
UsuńSmakowicie wygląda ta ryba :)
OdpowiedzUsuńA jaka dietetyczna:)
Usuńfajny sposób na rybkę:) takiej jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńOch,to polecam:)
UsuńPonoć Polacy zdecydowanie za mało jedzą ryb... Gdyby spróbowali takiej rybki, zdecydowanie zmieniliby swoje nawyki żywieniowe;)
OdpowiedzUsuńCóż za komplement:)dziękuję:)
UsuńUwielbiam rybki, więc mogłoby mi smakować takie danie.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że ostatnio tak długo zwlekałam ze zrobieniem czegoś z cukinią, aż się zepsuła...
Zawsze można kupić świeżą:)
UsuńPożywnie i zdrowo, oto sposób na pyszną rybkę :))
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, jest super!
OdpowiedzUsuńAż tak? jest mi niezmiernie miło:)
UsuńWitaj, lubię podglądać Twój blog a dziś postanowiłam nominować Cię w Pozytywnej Zabawie, zapraszam po szczegół akcji: http://www.apetytnawiecej.pl/2014/10/pozytywna-zabawa-dzien-siodmy-i.html
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Dziękuję za odwiedzanie mojego bloga i za nominację:)w zabawach w pozytywy chętnie wezmę udział:)
Usuńczekam na pozytywny start:)
UsuńZapiekanki bardzo lubię i rybne tym bardziej. Fajna wersja twoja z pomidorami
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na szybki obiad!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, Twoja bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzrobilam dzis to danie i musze powieziec ze bez rewelacji. Przede wszystkim cukinia ma duzo wody i sos wyszedl bardzo rzadki, mysle ze trzeba najpierw cukinie posolic, odczekac az pusci wode i dopiero pozniej z niej skorzystac. Reszta bez rewelacji, ale szybko, prosto i dosc dobre
OdpowiedzUsuńGosiu,jeszcze się taki nie urodził,co by wszystkim dogodził.Dziękuję za Twój komentarz i cenną radę:)pozdrawiam i życzę niezapomnianych wrażeń smakowych przy próbie kolejnego nowego przepisu:)
UsuńZrobiłam dzisiaj na kolację. Użyłam halibuta, więc piekłam trochę krócej. W związku z tym cukinię najpierw krótko obgotowałam - dzieki temu była miękka i nie puściła wody. Wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuń