Łączna liczba wyświetleń

piątek, 24 października 2014

Ryba zapiekana z cukinią,mozzarellą i pomidorami :)

Lekkie,zapiekane danie rybne. Ja podałam z kaszą jęczmienną,ale żeby było jeszcze bardziej dietetycznie,wystarczy kaszę zamienić na ulubioną surówkę.


ok.50 dkg filetów rybnych - ja użyłam filetów z mintaja
25 dkg mozzarelli
1 nieduża cukinia
4 pomidory
2 - 3 ząbki czosnku
sól,pieprz,oregano
kilka listków świeżej bazylii

Piekarnika nagrzewam do 180 stopni.Pomidory sparzam,zdejmuję skórkę,kroję w grubszą kostkę i duszę z posiekanym czosnkiem,doprawiam solą i pieprzem.Cukinię kroję w plastry,układam na dnie naczynia żaroodpornego,posypuję solą,pieprzem i oregano,na to kładę posolone i oprószone pieprzem filety,mozzarellę w plastrach i zapiekam w nagrzanym piekarniku 20 min.Następnie dokładam podduszone pomidory,posypuję bazylią i dopiekam kolejne 15 min.Przed wyjęciem sprawdzam,czy ryba jest upieczona,jeśli filety były grubsze pozostawiamy je w piekarniku nieco dłużej.Najsmaczniejsze od razu po upieczeniu.Smacznego!!!

30 komentarzy:

  1. Lubię ryby i często je robię, ale takiej wersji jeszcze nie znałam. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją robiłam po raz pierwszy,ale nie ostatni:)

      Usuń
  2. Prosto, szybko i zdrowo ! Sama pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki rybnej jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie. Super pomysł na danie obiadowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile dobra w jednym miejscu, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie szukam pomysłu na obiad. :) Twoja propozycja wygląda całkiem nieźle :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skorzystaj,jeśli odpowiadają Ci wszystkie składniki.Smacznego!!!

      Usuń
  6. fajny sposób na rybkę:) takiej jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ponoć Polacy zdecydowanie za mało jedzą ryb... Gdyby spróbowali takiej rybki, zdecydowanie zmieniliby swoje nawyki żywieniowe;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam rybki, więc mogłoby mi smakować takie danie.
    Szkoda, że ostatnio tak długo zwlekałam ze zrobieniem czegoś z cukinią, aż się zepsuła...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pożywnie i zdrowo, oto sposób na pyszną rybkę :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj, lubię podglądać Twój blog a dziś postanowiłam nominować Cię w Pozytywnej Zabawie, zapraszam po szczegół akcji: http://www.apetytnawiecej.pl/2014/10/pozytywna-zabawa-dzien-siodmy-i.html

    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedzanie mojego bloga i za nominację:)w zabawach w pozytywy chętnie wezmę udział:)

      Usuń
  11. Zapiekanki bardzo lubię i rybne tym bardziej. Fajna wersja twoja z pomidorami

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna propozycja na szybki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam zapiekanki, Twoja bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobilam dzis to danie i musze powieziec ze bez rewelacji. Przede wszystkim cukinia ma duzo wody i sos wyszedl bardzo rzadki, mysle ze trzeba najpierw cukinie posolic, odczekac az pusci wode i dopiero pozniej z niej skorzystac. Reszta bez rewelacji, ale szybko, prosto i dosc dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu,jeszcze się taki nie urodził,co by wszystkim dogodził.Dziękuję za Twój komentarz i cenną radę:)pozdrawiam i życzę niezapomnianych wrażeń smakowych przy próbie kolejnego nowego przepisu:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)