porcja na 12 średnich muffinek:
22,5 dkg mąki samorosnącej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dkg kakao
1/4 łyżeczki soli
12,5 dkg cukru kryształu
200 ml mleka
75 ml oleju
1 jajko lekko roztrzepane widelcem
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
7,5 dkg wiórków czekoladowych,doskonale sprawdza się pokrojona na malutkie kawałeczki gorzka czekolada
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni,foremkę do muffinek wykładam papilotkami.W jednej misce mieszam mąkę z kakao,solą i proszkiem do pieczenia,a w drugiej cukier,mleko,olej,ekstrakt wan.jajko.Mokre składniki wlewam do suchych,mieszam,na koniec dosypuję wiórki czekol.Masę nakładam łyżką do papilotek i piekę 15 min.w nagrzanym piekarniku.Smacznego!!!
mniam! ;)
OdpowiedzUsuńzaintrygowała mnie mąka, kupowałam taką w Hiszpanii i piekłam z niej ciasto - fajny wynalazek;) ale w Polsce nigdzie nie widziałam, więc zadowalam się proszkiem do pieczenia lub sodą.
OdpowiedzUsuńNa takie muffinki chętnie się skuszę, Szkoda, że nie mam odpowiedniej mąki bo bym zrobiła już dziś:)
OdpowiedzUsuńZ tą mąką jest problem w Polsce,dlatego podaję odnośnik do pomysłu Nigelli L.jak ją zrobić domowym sposobem:)kliknij w słowo"samorosnącej"w przepisie:)
UsuńCzekoladowe smakują najlepiej, ja lubię jeszcze dodać do nich wiśni :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci, na czekoladę i wypieki z jej udziałem mam zawsze ochotę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i apetyczne są te Twoje muffinki :-) za takie czekoladowe oddam wszystko :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie muffinki :)
OdpowiedzUsuńMuffinki dla prawdziwych czekoladoholików :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwę małolatowi sama bym podjadała :-) czekoladowe mniam
OdpowiedzUsuńPycha!!! Moje dzieci za takimi czekoladowymi przepadają, też by podjadały!
OdpowiedzUsuńTakie bardzo czekoladowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe najlepsze...
OdpowiedzUsuń