porcja na 675 g chleb(1,5 lb)
6 łyżek wody175 ml mleka
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki soli - dałam 1
4 dkg płatków owsianych - nie błyskawicznych
4,5 łyżki zarodków pszennych prażonych - prażę na suchej patelni,dodaję ostudzone
19 dkg mąki pełnoziarnistej pszennej
20 dkg mąki pszennej chlebowej
1 łyżka drożdży instant
Do odmierzania składników używam miarek dołączonych do maszyny,to bardzo ważne.Składniki suche dodaję odmierzone równo z brzegiem miarki.Wszystkie składniki dodaję w kolejności sugerowanej w instrukcji maszyny,którą posiadamy.Włączam opcję chleb pełnoziarnisty i średni stopień wypieczenia skórki.Smacznego!!!
Pyszny chlebek, moja mama ma taką maszyne i chlebek w niej upieczony jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńWiem, że chleb pieczony w takiej maszynie jest smaczny, bo jadłam.
OdpowiedzUsuńA składniki z jakich go upiekłaś mówią mi, że naprawdę jest pyszny :)
Piękny chlebuś :) Aguś coś czuję że z Twoim zapałem to zaraz będziesz zakwas nastawiać :)
OdpowiedzUsuńJa też zaczynałam od maszynki!
Masz rację,zakwas jest w planie:)
Usuńidealny ! uwielbiam domowy chlebek !
OdpowiedzUsuńAguś a jaka maszynę macie? Bo ostatnio zastanawiam sie czy nie kupic.
OdpowiedzUsuńNie mam takiej maszyny, ale chlebuś wygląda wspaniałe ;)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy najlepszy i jeszcze pełnoziarnisty pycha
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki chlebek :)
OdpowiedzUsuń