Łączna liczba wyświetleń

piątek, 15 kwietnia 2016

Chleb pszenny na kefirze :)

To tzw. "nocny" chleb, bo czas wyrastania ciasta trwa 8 godzin. Chleb jest dość ciężki, o zwartej strukturze, inny od tych, które dotychczas piekłam, z charakterystycznym kwaskowo-gorzkawym posmakiem. Dzięki długiemu czasowi wyrastania(może wyrastać przez noc), a krótkiemu pieczeniu daje nam szansę cieszenia się świeżym chlebem na śniadanie. Ja swój zaczyn wstawiłam rano, chciałam mieć kontrolę nad tym, co dzieje się z ciastem, czy wyrasta. Po 8 godzinach chleb wyrósł dokładnie do brzegów foremki i powędrował do piekarnika. Zapraszam :)



40 dkg mąki pszennej chlebowej
30 dkg mąki pszennej razowej
35 dkg kefiru
250 ml wody
1 płaska łyżeczka drożdży suszonych (nie wymagają aktywacji)
1,5 łyżeczki soli - ja używam mało soli więc można ilość zwiększyć do 2,5 łyżeczek, tak, jak podaje źródło


Wszystkie składniki zaczynając od mąk, poprzez pozostałe suche na mokrych skończywszy wkładam do miski i wyrabiam ciasto.
Foremkę keksową o dł.30cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto.
Foremkę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 8 godzin do wyrośnięcia - ciasto wyrastało w ciągu dnia na blacie kuchennym.
Po upływie 8 godzin ciasto wyrosło dokładnie do brzegów foremki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 200 stopni i wkłądam chleb na 25 - 30 min, aż upiecze się do tego stopnia, że postukany będzie wydawał głuchy odgłos. 
Wyjmuję razem z papierem z foremki i pozostawiam na kratce to zupełnego ostygnięcia. Smacznego!!!





21 komentarzy:

  1. Najchętniej zdarłybyśmy z niego tą skórkę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebuś :-) musi fajnie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wyszedł ten nocny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy chlebuś najlepszy, aż mi tutaj zapachniało...

      Usuń
    2. A to pewnie pachnie ten,który właśnie wyjęłam z piekarnika-z czarnuszą i suszonymi pomidorkami:)
      Dziękuję za miłe komentarze:)))

      Usuń
  4. lubię takie cięższe pieczywo, a ten wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały domowy chlebuś. Lubię takie chleby. Och, zjadłabym choćby kromkę tego Twojego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawi mnie smak tego chleba, jak tylko będę miała wolną chwilę to zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super wygląda:) bardzo ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis, wydaje się prosty. Lubię wypieki które rosną przez noc. Przygotowuję tak pizzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizzę?to zaraz zajrzę do Ciebie po przepis:)

      Usuń
  9. Piękny chlebek i przepis ciekawy - wygodny! Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe chleby zdecydowanie najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny chlebuś, zapachniało aż u mnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda i pewnie też tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)