40 dkg mąki pszennej chlebowej
30 dkg mąki pszennej razowej
35 dkg kefiru
250 ml wody
1 płaska łyżeczka drożdży suszonych (nie wymagają aktywacji)
1,5 łyżeczki soli - ja używam mało soli więc można ilość zwiększyć do 2,5 łyżeczek, tak, jak podaje źródło
Wszystkie składniki zaczynając od mąk, poprzez pozostałe suche na mokrych skończywszy wkładam do miski i wyrabiam ciasto.
Foremkę keksową o dł.30cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto.
Foremkę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 8 godzin do wyrośnięcia - ciasto wyrastało w ciągu dnia na blacie kuchennym.
Po upływie 8 godzin ciasto wyrosło dokładnie do brzegów foremki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 200 stopni i wkłądam chleb na 25 - 30 min, aż upiecze się do tego stopnia, że postukany będzie wydawał głuchy odgłos.
Wyjmuję razem z papierem z foremki i pozostawiam na kratce to zupełnego ostygnięcia. Smacznego!!!
Jaki piękny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały ten chleb wyszedł')
OdpowiedzUsuńNajchętniej zdarłybyśmy z niego tą skórkę <3
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś :-) musi fajnie smakować :-)
OdpowiedzUsuńPieknie wyszedł ten nocny chlebek :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebuś najlepszy, aż mi tutaj zapachniało...
UsuńA to pewnie pachnie ten,który właśnie wyjęłam z piekarnika-z czarnuszą i suszonymi pomidorkami:)
UsuńDziękuję za miłe komentarze:)))
Ten z posta już zjedzony:(
UsuńPiękny bochenek! :)
OdpowiedzUsuńlubię takie cięższe pieczywo, a ten wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały domowy chlebuś. Lubię takie chleby. Och, zjadłabym choćby kromkę tego Twojego chlebka :)
OdpowiedzUsuńWspaniały i bardzo smakowity chlebek :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawi mnie smak tego chleba, jak tylko będę miała wolną chwilę to zrobię;)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda:) bardzo ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, wydaje się prosty. Lubię wypieki które rosną przez noc. Przygotowuję tak pizzę.
OdpowiedzUsuńPizzę?to zaraz zajrzę do Ciebie po przepis:)
UsuńPiękny chlebek i przepis ciekawy - wygodny! Chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńDomowe chleby zdecydowanie najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńFajny chlebuś, zapachniało aż u mnie
OdpowiedzUsuńAle wspaniały:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i pewnie też tak smakuje!
OdpowiedzUsuń