porcja na kwadratową foremkę do brownie 23 cm - użyłam 23/17 cm
10 dkg gorzkiej czekolady
17,5 dkg masła
3 spore jajka
20 dkg cukru muscovado - użyłam ciemnego, ale jasne też może być
12 dkg mąki pszennej
2 łyżki niesłodzonego kakao
masa orzechowa:
18 dkg masła orzechowego bez drobinek - użyłam niesolonego orzechowo-kokosowego
5 dkg cukru zwykłego
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek mleka tłustego
Połamaną na kawałki czekoladę oraz masło rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Odstawiam na bok do momentu, aż masa będzie potrzebna.
Jajka ubijam do białości, dodaję stopniowo cukier muscovado i miksuję, aż powstanie konsystencja musu.
Następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem, miksuję.
Stopniowo dosypuję mąkę z kakao, miksuję.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Wszystkie składniki masy orzechowej miksuję i łyżeczką nakładam małe porcje na masę czekoladową, a następnie wykałaczką delikatnie mieszam obie masy.
Piekę 30 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu brownie studzę w formie, kroję po ostudzeniu. Smacznego!!!
Najlepsze ^^
OdpowiedzUsuńAż korci żeby sięgnąć widelczykiem najpierw do tej orzechowej masy <3
OdpowiedzUsuńPorywam duuuży kawałek, uwielbiam takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie ciasta lubię najbardziej, wygląda wspaniale. Zapraszam do mnie: <a href="http://ekokuchnia.blog.pl/>Eko Kuchnia</a>
OdpowiedzUsuńuwielbiam go chociaż nie spróbowałam :)
OdpowiedzUsuńzdolnego masz małolata:) i kulinarnie i artystycznie;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozpusta:)
OdpowiedzUsuńZabieram całą blachę!!<3
OdpowiedzUsuńTo muszę odwrócić jakoś uwagę małolata, bo pilnie strzeże zawartości, która jednak szybko znika:)))
UsuńBoskie brownie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho:)
OdpowiedzUsuńI brownie i masło orzechowe bardzo lubię, więc przepis jak najbardziej dla mnie ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńNo, prawdziwa rozpusta!
OdpowiedzUsuń