2 - 3 nieduże pojedyncze filety z kurczaka
1 cebula
15 dkg pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
300 ml bulionu drobiowego
4 kopiate łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
pół łyżki soku z cytryny
świeży koperek
olej do smażenia
makaron do podania
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam na złoto kurczaka pokrojonego w kostkę, następnie odkładam na bok.
Na patelnię dolewam olej w razie potrzeby i dodaję drobno pokrojoną cebulę i pieczarki w plastrach, po 5 min.smażenia dodaję masło i mąkę i całość mieszam, by składniki dobrze się pokryły mąką.
Stopniowo dolewam bulion, mieszam, dodaję śmietanę i paprykę oraz usmażonego kurczaka.
Mieszam i dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Danie podaję posypane posiekanym koperkiem z ugotowanym osobno makaronem (rodzaj wg.uznania). Smacznego!!!
STROGONOFF
OdpowiedzUsuńNaprawę?
Usuńcoś nowego ;) wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, pyszny obiadek
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :-) to coś dla mnie bo wolę zdecydowanie drób :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZwieńczenie wszystko koperkiem bardzo nam się podoba :D Bardzo aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńdo tej pory przygotowywałam go tylko z wołowiny ewentualnie z wieprzowiny
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)
Jestem zdecydowanie na tak! :)
OdpowiedzUsuńCoś innego, coś fajnego:))
OdpowiedzUsuńBrzmi fantastycznie, koniecznie zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, pewnie z kurczaka jest delikatniejszy w smaku.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, robię podobnie tylko do sosu daję słodką śmietankę:)
OdpowiedzUsuńSuper:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.:)
OdpowiedzUsuńJednym słowem: Mniam!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń