Łączna liczba wyświetleń

sobota, 9 kwietnia 2016

Kurczak stroganoff :)

I znów zapraszam na kurczaka. Tym razem będzie to stroganoff w delikatnym sosie.


2 - 3 nieduże pojedyncze filety z kurczaka
1 cebula
15 dkg pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
300 ml bulionu drobiowego
4 kopiate łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
pół łyżki soku z cytryny
świeży koperek
olej do smażenia
makaron do podania


Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam na złoto kurczaka pokrojonego w kostkę, następnie odkładam na bok.
Na patelnię dolewam olej w razie potrzeby i dodaję drobno pokrojoną cebulę i pieczarki  w plastrach, po 5 min.smażenia dodaję masło i mąkę i całość mieszam, by składniki dobrze się pokryły mąką.
Stopniowo dolewam bulion, mieszam, dodaję śmietanę i paprykę oraz usmażonego kurczaka.
Mieszam i dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Danie podaję posypane posiekanym koperkiem z ugotowanym osobno makaronem (rodzaj wg.uznania). Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek :-) to coś dla mnie bo wolę zdecydowanie drób :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwieńczenie wszystko koperkiem bardzo nam się podoba :D Bardzo aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. do tej pory przygotowywałam go tylko z wołowiny ewentualnie z wieprzowiny
    Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zdecydowanie na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś innego, coś fajnego:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi fantastycznie, koniecznie zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja, pewnie z kurczaka jest delikatniejszy w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis, robię podobnie tylko do sosu daję słodką śmietankę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł.:)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)