9 jajek - osobno białka i żółtka
9 łyżeka kaszy manny
ok.40-50 dkg jabłek,waga po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i obraniu - ścieram na grubej tarce,odciskam sok
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
trochę skóki pomarańczowej,rodzynki
mały proszek do pieczenia - ja dałam kopiatą łyżeczkę
43 dkg cukru pudru - w masie makowej jest już cukier więc zmniejszyłam ilość do 35 dkg
30 dkg maku - u mnie masa makowa
1 masło
Masło ucieram z cukrem,dodaję stopniowo żółtka,następnie mieszając dodaję odciśnięte jabłka,mannę,mak,bakalie,pianę.Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.po tym czasie temp.zwiększam do 190 i piekę jeszcze 15 min.Po ostudzeniu można na wierzch zrobić polewę np.z tego przepisu.
Jeśli używamy suchego maku(30 dkg),to gotujemy go w wodzie,a następnie,gdy woda już odparuje,mielimy w maszynce,ostudzony dodajemy do utartych żółtek z cukrem i masłem j.w.Smacznego!!!
U nas jeszcze długo po świętach robi się przeróżne wariacje makowców :) Między innymi ze względu na to, że zawsze dużo nam maku zostanie :D Kto wie, może i sięgniemy po ten przepis :D
OdpowiedzUsuńMnie też została masa makowa i będę ją musiała jakoś zużyć,ale narazie brak pomysłu i przesyt słodyczami po świętach:)
UsuńŚwietny pomysł :-) ciacho wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowłam takiego ciacha, musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńświetny makowiec!
OdpowiedzUsuńTen przepis jest fantastyczny ;-) makowiec idealny. Zadziwia mnie ze nie trzeba dodawac mąki.. pychotka !!
OdpowiedzUsuńAle jest w zamian kasza manna:)
UsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńCiasto z makiem to dla mnie najsmaczniejszy deser na święta. Mam jeszcze biały mak i zastanawiam się co z nim zrobić.
OdpowiedzUsuńTwój makowiec pewnie zniknąłby z mojego talerzyka szybko, bo wygląda kusząco :))
Bardzo lubię makowce, nie tylko na święta ;)
OdpowiedzUsuńLubię go bardzo;)
OdpowiedzUsuńteż piekę i to nie tylko na święta:) pyszne ciasto!!
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, jest pyszna a ja tak dawno go nie piekłam.
OdpowiedzUsuńNo pieknie juz po swietach, wszyscy przechodza na diete a ty dalej kusisz, nie ladnie, oj nie ladnie :)
OdpowiedzUsuńOj tam,oj tam :)
UsuńBardzo lubię ten makowiec :)
OdpowiedzUsuńOoo, ale super propozycja! Nigdy nie robiłam takiego makowca. Dzięki!
OdpowiedzUsuńsuper! Ciekawa i pyszna odmiana!
OdpowiedzUsuńMakowiec pysznie wygląda jeszcze takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam makowca w takiej wersji, ale sądząc po zdjęciach jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuń