ok. 65 dkg filetów rybnych - u mnie dorsz
1 cebula
1 nieduża czerstwa bułka oraz trochę mleka do namoczenia
1 jajko
bulion warzywny lub woda z dodatkiem domowej jarzynki (klik)
śmietana do zabielenia
mąka do obtoczenia pulpetów
koperek najlepiej świeży
szczypta imbiru
szczypta czosnku lub 1 ząbek świeżego
sól
biały pieprz
masło do smażenia cebuli
Masę rybną doprawiam solą,pieprzem.
Formuję niewielkie pulpety,obtaczam je w mące i wrzucam do gotującej się wody z dodatkiem domowej jarzynki.Gotuję ok.20 min.
W kubeczku mieszam śmietanę z odrobiną wywaru od gotowania,oraz imbirem i czosnkiem.
Wlewam do gotujących się pulpetów,dorzucam posiekany koperek.Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z ryżem - część gotuję w osolonym wrzątku,a drugą część dodatkowo ze szczyptą kurkumy.Smacznego!!!
Pyszna i bardzo zdrowa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, Lubię takie rybne pulpeciki
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy ryby w pulpetach :D Szczególnie z koperkiem muszą świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńNa jutrzejszy obiad będą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńKuszące :>
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam takich pulpetów, chętnie bym teraz zjadła!:)
OdpowiedzUsuńMniam w sam raz na piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńHmmm...nigdy nie jadlam ryby w takiej postaci....czas na wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuńnasze ulubione- jeszcze tylko sosik i mamy pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńDelikatne, pyszne, dietetyczne :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety rybne, ależ smaka mi narobiłaś!
OdpowiedzUsuńPolubiłem od niedawna rybne pulpety i nawet zrobiłem, ale smażone i pulpeciki do zalewy octowej.Przepis niedługo wrzucę :)
OdpowiedzUsuń