Łączna liczba wyświetleń

sobota, 22 sierpnia 2015

Chleb bez zagniatania :)

Wypiekanie domowych chlebów kusiło mnie od dawna.Zawsze chciałam piec na zakwasie(teraz już ten moment nastąpił),ale przez długi okres czasu było to dla mnie zadanie nieosiągalne,dlatego posiłkowałam się chlebami na drożdżach wybierając nieskomplikowane przepisy.Ten bez zagniatania od razu wpadł mi w oko - źródło tu--->klik. Chleb wyszedł smaczny,choć sporo niższy niż w oryginale,ale i tak na tamtą chwilę dostarczył mi sporo satysfakcji,a naszym brzuszkom sytości:)


w oryginalnym przepisie użyte są amerykańskie miary więc przyjmuję,że 1 cup = 240 ml

360 ml wody letniej
pół łyżki soli
3/4 łyżki suchych drożdży
720 ml mąki pszennej chlebowej jasnej +  trochę do posypania blatu


Do miski z wodą dodaję sól,a na wierzch wsypuję drożdże i pozostawiam nie mieszając na 2 min.żeby drożdże się aktywowały.Nie muszą zupełnie się rozpuścić.
Do wody dodaję mąkę i mieszam drewnianą łyżką,owijam miskę folią spożywczą i odstawiam do szafki w kuchni na 2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie opruszam blat mąką i wykładam na nią ciasto,lekko je rozciągam i składam na pół i ponownie na pół,a następnie formuję z ciasta kulę i układam na posypaneym mąką papierze łączeniem do dołu i pozostawiam na 40 min.do kolejnego wyrośnięcia,nie przykrywam.
Na 10 min.przed końcem wyrastania nagrzewam piekarnik do 230 stopni.
Na dolną kratkę w piekarniku kładę blaszkę wypełnioną szklanką wody,a nad nią układam na blaszce ciasto wcześniej nacięte ostrym nożem w 3 miejscach-ja jeszcze nie opanowałąm sztuki nacinania ciasta chlebowego dlatego u mnie nacięcia są mało widoczne i nieprecyzyjne.
Piekę 20-25 min.do nabrania złotego koloru.
Upieczony studzę na kratce i kroję...właściwie niedługo po upieczeniu z ciekawości jaki jest w środku,ale polecam odczekanie,aż chleb wystygnie:)Smacznego!!!

15 komentarzy:

  1. wygląda fajnie, a że jeszcze bez zagniatania to już koniecznie muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niziutki wyszedł, ale na pewno smaczny!
    Uwielbiam proste przepisy i chleby bez zagniatania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam też kiedyś taki chleb bez zagniatania i miał cudownie chrupiącą skórkę;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,tak mój też miał bardzo chrupiącą skórkę:)

      Usuń
  4. Świetny chleb, w sam raz dla takiego lenia jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuszący chlebek :) My ostatnio mamy jazdę na wieloziarniste ale taki z masełkiem chętnie by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowy chlebek, taki jest najlepszy no i o wiele zdrowszy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusi mnie żeby taki sposób wyrabiania chleba wypróbować. Twój pięknie wygląda. Widać, że jest puszysty a przez to penie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No ja tez mam problem z chelbem, ciagle szukam idealnego przepisu..Ostatnio znalazlam piekarnie z organicznym chlebem z maki orkiszowej i tak mi zasmakowal, ze zaden swojski mi taki dobry nie wychodzi...wiec sie poddalam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja najbardziej lubię zapach w domu w trakcie pieczenia chleba. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebuś, i do tego bez zagniatania. Brawo wyszedł przedni :-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)