5 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
15 dkg mąki orkiszowej zwykłej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg cukru
15 dkg marmolady,może zawierać kawałki owoców - ja użyłam pomarańczowej
150 ml mleka
10 dkg masła
2 jajka
płatki migdałowe do posypania wierzchu
Wszystkie suche składniki czyli obie mąki,cukier i proszek umieszczam w misce.
W rondelku rozpuszczam masło i marmoladę,mieszam i lekko studzę
Jajka mieszam z mlekiem,dolewam do niego masę z marmolady i masła,mieszam i całość przelewam do miski z suchymi składnikami.Po wymieszaniu masę nakładam do 12 foremek na muffinki,wierzch posypuję płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i piekę 25-30 min do suchego patyczka.Studzę na kratce.Smacznego!!!
Pyszne z kubkiem ciepłego mleka :)
OdpowiedzUsuńJa muffinki bardzo lubię. Zabieram sobie jedną :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, kubek mleka i można zagłębić się w tym błogim stanie :D
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńAleż są pięknie zrumienione:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis- takie muffinki często przygotowuję córci do szkoły:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają,czy marmoladę można zastąpić np. dżemem lub czymś innym? Renka.
OdpowiedzUsuńRenatko,powiem szczerze,że nie wiem,piekłam je po raz pierwszy i zgodnie z przepisem użyłam marmolady,ale myślę,że dodatek dżemu im nie zaszkodzi.Ale ekspertem nie jestem:)
UsuńJakie piękne ci wyszły :) Muszę zrobić, bo dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńfajna muffinkowa kompozycja!
OdpowiedzUsuńMuffiny z niespodzianką w środku - pysznie!
OdpowiedzUsuńTe muffinki się uśmiechają same by je zjeść:) zapewne eksplozja smaku:)
OdpowiedzUsuńMmm, wspaniałe - a z mąką orkiszową na pewno smakują bosko :-)
OdpowiedzUsuń