1 kg sera - użyłam półtłustego w kostce, następnie zmieliłam
3/4 szkl. mleka do rozpuszczenia budynów
3 budynie waniliowe - użyłam bez cukru
1 szkl.cukru
4 jajka
20 dkg masła
1 puszka masy kajmakowej kakaowej
3 paczki krakersów po 18 dkg paczka
płatki migdałowe do dekoracji
Na dnie formy układam pierwszą warstwę krakersów, na nie daję nieco ponad połowę kajmaku (można lekko podgrzać w gorącej wodzie, by miał płynniejszą konsystencję), na kajmak wykładam kolejną warstwę krakersów.
Następnie masę serową wg.przepisu poniżej.
asło, cukier oraz rozbełtane jajka podgrzewam na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Gdy masa zacznie bulgotać dodaję ser i cały czas mieszając doprowadzam do wrzenia.
Budynie rozpuszczam w mleku i dolewam do gotującej się masy serowej.
Cały czas mieszając gotuję masę, aż zacznie gęstnieć.
Tak przygotowaną masę dzielę na trzy części i przekładając krakersami wykładam do formy.
Górną warstwę krakersów smaruję pozostałym kajmakiem i posypuję płatkami migdałowymi.
Gdy ciasto ostygnie formę wstawiam do lodówki do stężenia.
Po kilku godzinach ciasto jest gotowe.
Smacznego!!!
Bardzo lubię sernik gotowany - ten na krakersach zamiast tradycyjnych blatów z pewnością zaoszczędzi wiele czasu :)
OdpowiedzUsuńKocham masę kajmakową. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Robiłyśmy już kiedyś gotowany sernik i był bardzo dobry :-) zachęciłaś nas do powrotu do niego :-D
OdpowiedzUsuńbardzo go lubię właśnie za to że nie jest zbyt słodki i ma fajną konsystencje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak gotowanego sernika :-)
OdpowiedzUsuńZnam jego smak, jest wyśmienity!
OdpowiedzUsuńSerniki to moja słabość. Takiego nie jadłam. Wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam gotowane serniki
OdpowiedzUsuńWow super ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten sernik... takiego jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki- wszystkie:)
OdpowiedzUsuńa gotowany czeka na publikacje, :)
Robiłam na święta z herbatnikami. Zrobił furorę!
OdpowiedzUsuńŚwietnie:) bardzo miło mi to słyszeć:)
UsuńUwielbiam sernik gotowany :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjakie rozmiary blachy?
OdpowiedzUsuń23/33 cm mierzone wewnątrz blachy
Usuńczy można użyć ser juliko ?przepis mnie zainteresował,chce spróbować czegoś nowego .
OdpowiedzUsuńNie znam takiego sera, niestety, nie podpowiem, ale jeśli ma on konsystencję zmielonego twarogu, nie jest rzadki,to myślę,że można:)
UsuńSernik jest łatwy, szybki i ma bardzo fajna konsystencje, ladnie sie kroi itd itp ale jest POTWORNIE slodki. Dzis robie drugie podejscie (po paru miesiacach), rezygnuje z kajmaku (jak dla mnie zupelnie niepotrzebny tam), a dodam maliny mrozone. Co prawda nie bedzie to juz ten sam sernik :D
OdpowiedzUsuńJasne, eksperymenty w kuchni jak najbardziej wskazane:)mnie kajmak nie przeszkadzal, uzylam krakersow a nie herbatnikow,co tez nieco zmniejszylo slodkosc,ale zamiana na maliny moze okazac sie strzalem w dziesiatke-smacznego:)))
UsuńUzywalam krakersow ze kazdym razem ;)
OdpowiedzUsuńale wyszedl wtedy super. Dzis powtarzam, jedno pietro malinowe, drugie jagodowe, do ozdoby platki migdalowe i maliny <3