Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 19 lutego 2017

Sernik gotowany bez pieczenia :)

Pyszny, delikatny, lekki, niezbyt słodki, co mnie, osobiście bardzo odpowiada - sernik na krakersach. Robi się go szybko i co też jest plustem w tego typu ciastach bez pieczenia,że nie musi być przechowany w lodówce całą noc, by nadawał się do jedzenia. Być może za sprawą użytych krakersów, zamiast herbatników. Są one jednak cieńsze i delikatniejsze dlatego szybciej nasiąkają, jednocześnie się nie rozmiękają. Przepis pochodzi od Asi klik. Polecam :)


1 kg sera - użyłam półtłustego w kostce, następnie zmieliłam
3/4 szkl. mleka do rozpuszczenia budynów
3 budynie waniliowe - użyłam bez cukru
1 szkl.cukru
4 jajka
20 dkg masła
1 puszka masy kajmakowej kakaowej
3 paczki krakersów po 18 dkg paczka
płatki migdałowe do dekoracji


Formę 23/33 cm wykładam papierem do pieczenia.
Na dnie formy układam pierwszą warstwę krakersów, na nie daję nieco ponad połowę kajmaku (można lekko podgrzać w gorącej wodzie, by miał płynniejszą konsystencję), na kajmak wykładam kolejną warstwę krakersów.
Następnie masę serową wg.przepisu poniżej.
asło, cukier oraz rozbełtane jajka podgrzewam na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Gdy masa zacznie bulgotać dodaję ser i cały czas mieszając doprowadzam do wrzenia.
Budynie rozpuszczam w mleku i dolewam do gotującej się masy serowej.
Cały czas mieszając gotuję masę, aż zacznie gęstnieć.
Tak przygotowaną masę dzielę na trzy części i przekładając krakersami wykładam do formy.
Górną warstwę krakersów smaruję pozostałym kajmakiem i posypuję płatkami migdałowymi.
Gdy ciasto ostygnie formę wstawiam do lodówki do stężenia.
Po kilku godzinach ciasto jest gotowe.
Smacznego!!!


21 komentarzy:

  1. Bardzo lubię sernik gotowany - ten na krakersach zamiast tradycyjnych blatów z pewnością zaoszczędzi wiele czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham masę kajmakową. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłyśmy już kiedyś gotowany sernik i był bardzo dobry :-) zachęciłaś nas do powrotu do niego :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo go lubię właśnie za to że nie jest zbyt słodki i ma fajną konsystencje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam smak gotowanego sernika :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam jego smak, jest wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki to moja słabość. Takiego nie jadłam. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka, uwielbiam gotowane serniki

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy ten sernik... takiego jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam serniki- wszystkie:)
    a gotowany czeka na publikacje, :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam na święta z herbatnikami. Zrobił furorę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam sernik gotowany :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jakie rozmiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
  14. czy można użyć ser juliko ?przepis mnie zainteresował,chce spróbować czegoś nowego .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam takiego sera, niestety, nie podpowiem, ale jeśli ma on konsystencję zmielonego twarogu, nie jest rzadki,to myślę,że można:)

      Usuń
  15. Sernik jest łatwy, szybki i ma bardzo fajna konsystencje, ladnie sie kroi itd itp ale jest POTWORNIE slodki. Dzis robie drugie podejscie (po paru miesiacach), rezygnuje z kajmaku (jak dla mnie zupelnie niepotrzebny tam), a dodam maliny mrozone. Co prawda nie bedzie to juz ten sam sernik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, eksperymenty w kuchni jak najbardziej wskazane:)mnie kajmak nie przeszkadzal, uzylam krakersow a nie herbatnikow,co tez nieco zmniejszylo slodkosc,ale zamiana na maliny moze okazac sie strzalem w dziesiatke-smacznego:)))

      Usuń
  16. Uzywalam krakersow ze kazdym razem ;)
    ale wyszedl wtedy super. Dzis powtarzam, jedno pietro malinowe, drugie jagodowe, do ozdoby platki migdalowe i maliny <3

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)