bardzo mała porcja,jak na zdjęciu powyżej
38 - 40 dkg pomidorów
2 papryczki chili - użyłam takich,jak na zdj.
1 jabłko
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu worczester
5 łyżek octu jabłkowego
3 łyżki cukru
Pomidory kroję na pół,jeśli używamy dużych,to obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Z papryczek usuwam nasionka i kroję w półplastry.
Jabłko kroję w kostkę.
Czosnek przeciskam przez praskę,a obrany imbir ścieram na tarce.
Wszystkie składniki umieszczam w rondlu i gotuję,aż cukier się rozpuści,następnie blenduję i kontynuuję gotowanie jeszcze przez chwilę,aż sos zacznie nieco gęstnieć.
Zdejmuję z ognia,a ostudzony przecieram przez sitko i sos gotowy.Smacznego!!!
Lubię pikantne smaki :D
OdpowiedzUsuńPikantnie, fajny sos :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sosik. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie:)będę zaglądać po inspiracje:)
UsuńBardzo lubię dodawać szczyptę pikanterii do moich dań :-)
OdpowiedzUsuńChili i pomidory to małżeństwo idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
Bardzo fajną akcję zorganizowałaś,napewno zgromadzisz mnóstwo fajnych przepisów:)dziękuję za akceptacje mojego skromnego wpisu:)
UsuńTaki sos to ja zabieram bez wahania, najlepszy na pizzę<3 Jeśli o program chodzi w Lightroomie, który jest bardzo prosty w użytku można zastosować tzw. filtr gradientowy, który możesz nałożyć tylko na jakąś część zdjęcia i w ten sposób na przykład rozjaśnić czy przyciemnić wybrany kawałek:)
OdpowiedzUsuńPizza! no przecież,że do pizzy byłby idealny,że też ja wcześniej na to nie wpadłam:) I dziękuję za podpowiedź,będę nad tym pracować:)))
UsuńSosik - palce lizać!
OdpowiedzUsuńOj,oby nie tuż po krojeniu chili,bo będzie piekło bardzo hahaha
UsuńŚwietny sosik :))
OdpowiedzUsuńAJ, aj, pyszny być musi!
OdpowiedzUsuńCiekawy ten sos a szczególnie poprzez dodatek jabłka :)
OdpowiedzUsuńO, sosik idealny dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSmakowity :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :)
OdpowiedzUsuńLubię taki pikantny, a fotki masz świetne:)
OdpowiedzUsuńSos, który ma szerokie zastosowanie. Pyszny, pikantny taki jak lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki sos! Ja bym go dodawała do wszystkiego! :) A co do zdjęcia to ja też polecam Lightrooma. Na Twoim miejscu zmniejszyłabym odblaski na sosie pomidorowym czyli dała mniej "highlights".
OdpowiedzUsuńDziękuję za poradę,zgadzam się,że odblaski wymagają korekty,muszę zabrać się za ten program:)
UsuńPołączenie pomidorów i chili jest idealne;)
OdpowiedzUsuńchili :) to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń