Łączna liczba wyświetleń

środa, 23 września 2015

Kostka alpejska :)

Powiem Wam,że bardzo mi smutno z tego powodu,że to ciasto jest tak pyszne:( Mój M. wchodząc do kuchni wracał z kawałkiem ciasta na talerzyku,przez co uszczuplił jego zasoby tak znacząco,że mnie dane było zjeść tylko 3 kawałeczki.Ech...trzeba będzie powtórzyć ten wypiek,na który przepis znalazłam w "Gotuj krok po kroku"nieznacznie go modyfikując.


4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl.cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka masy krówkowej
10 dkg masła
kilka bez - moje niestety rozpuściły się w masie i na drugi dzień niewiele z nich zostało
45 - 50 dkg śmietany do ubicia - wcześniej dobrze ją schłodzić


Białka ubijam na sztywno,dodaję cukier,następnie po jednym żółtku i miksuję.
Dodaję przesiane przez sitko suche składniki i całość mieszam szpatułką.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Formę wykładam papierem do pieczenia,wylewam na nią masę i piekę 20 min.do suchego patyczka.
Studzę na kratce usuwając wcześniej papier do pieczenia.
Masło ucieram z masą krówkową i wykładam na ciasto,wrzucam na wierzch pokruszone bezy.
Schłodzoną śmietanę ubijam i wykładam na wierzch.Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.
Przed podaniem całość lekko posypuję kakao.Smacznego!!!




21 komentarzy:

  1. Nie dziwimy się, że tak szybko zniknęło, bo szczególnie z tą krówką prezentuje się super apetycznie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś miałam zrobić to ciasto, bo widziałam przepis w jakieś gazetce, ale nigdy nie doszło to do skutku ;). Twoje wygląda mega smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie, czuję że bardzo by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam tego ciasta. Ale skoro twój tak szybko je zjadł to mój też pewnie je pochłonie. Zabieram sobie przepis ze sobą i go zrobię. Wygląda pysznie :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko ciacho wygląda świetnie :)
    mój M ma taka samo, jak mu zasmakuje to ciacho znika w tym samym dniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie słodkie i kremowe, wcale się nie dziwię, że znikało w zastraszającym tempie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to ciacho musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodko, słodko... bardzo słodko :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robiłam go dzisiaj nie wiem dlaczego,ale nie wyrosło mi ciasto jest taki cienki placek na pewno nie taki jak za zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie blat kakaowy też nie był wyrośnięty.Piekłam w formie o wymiarach dna 31/21 cm mierzonych wewnątrz formy.

      Usuń
  10. Masa krówkowa, bezy, bita śmietana - jakie to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. są takie rzeczy, które trzeba przygotowywać z poczwórnej porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszniaste ciacho i ... fajny talerz :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nie jadłam tego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)