ciasto francuskie - u mnie arkusz o wadze 32 dkg
10 - 12 dkg startego na grubej tarce żółtego sera
3 małe pojedyncze piersi z kurczaka
1 nieduży brokuł
1 jajko
sezam do posypania wierzchu
1 łyżka przyprawy do gyrosa - użyłam domowej klik
trochę oleju do smażenia
opcjonalnie kilka listków rukoli
Brokuła dzielę na małe różyczki i gotuję w osolonej wodzie 5 - 7 min.,powinien być al dente,odcedzam.
Kurczaka kroję w małą kostkę,oprószam przyprawą do gyrosa i smażę na rozgrzanym tłuszczu.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Arkusz ciasta wykładam na blat,nakładam na nie kurczaka,następnie brokuła i ser.Boki ciasta nadcinam i składam na wierzchu sklejając środkiem poszczególne paseczki.
Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję sezamem,przekładam na blaszkę do pieczenia.
Piekę 20 min.Podaję z rukolą.Smacznego!!!
Na samą myśl o nagrzaniu piekarnika do 200 stopni, w tym upale, mdleję, ale skoro Ty już to zrobiłaś i wyczarowałaś taka pyszną potrawę to już do Ciebie jadę na degustację :)
OdpowiedzUsuńJa swój nagrzewałam,gdy było nieco chłodniej,post pochodzi sprzed upałów jedynie publikacja w upały:)Teraz lepiej wszamać coś chłodnego np.deser z poprzedniego posta:)
UsuńZamawiam kawałek na wynos!
OdpowiedzUsuńPyszności Aguś, bardzo lubię zapiekać w cieście francuskim :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zapisuję i wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, smaka mi narobiłaś
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) Muszę spróbować zrobić!
OdpowiedzUsuńPrzyznajemy się, że nigdy ciasta francuskiego nie jadłyśmy na wytrawnie :P
OdpowiedzUsuńpyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, na pewno kiedyś wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny obiadek:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na gyrosa :)
OdpowiedzUsuńCudownie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńWygląda pyszniasto! :D
OdpowiedzUsuńPS. Wchodzenie do Ciebie o tej porze, to był chyba błąd, teraz burczy mi w brzuchu! ;P