Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 17 sierpnia 2017

Bulion drobiowo - warzywny :)

Jeśli potrzebuję bulion to używam tylko tego domowej roboty. Jeśli mam czas i potrzebne produkty, a nie ma zapotrzebowania na bulion, to po ugotowaniu i całkowitym ostudzeniu zamrażam w woreczku.Zachęcam do przygotowania domowego bulionu, który świetnie sprawdzi się jako baza do zup czy sosów.


75 dkg podudzi z kurczaka - usuwam skórę
1 pietruszka
kawałek selera
1 por - kroję na pół
kilka średnich marchewek
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
kawałek korzenia imbiru - obieram ze skórki
kilka gałązek natki pietruszki

Warzywa korzenne oczyszczam, płuczę i razem z pozostałymi składnikami daję do garnka, zalewam zimną wodą tak, by była powyżej składników ok.2 cm.
Gotuję na wolnym ogniu, aż kurczak  i warzywa będą miękkie, a bulion zacznie intensywnie pachnieć.
Tak przygotowany bulion używam jako bazę do zup, sosów.
Po przecedzeniu i całkowitym ostudzeniu nadaje się do zamrożenia.
Z podanej porcji otrzymałam ok.800 ml klarownego bulionu.

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie buliony :) Są idealne do różnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My zawsze robimy wywary warzywne z ogromnej ilości warzyw i ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy taki domowy, jest podstawą wielu zup :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię podobny, a z mięsa krokiety lub pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe buliony i wywary są niezastąpione w kuchni. Ja wczoraj ugotowałam warzywny z dodatkiem kaczych skrzydeł. Dziś będę go przerabiać na zupkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)