Łączna liczba wyświetleń

piątek, 22 marca 2013

Krupnik :)

Krupnik był jedną z moich ulubionych zup w dzieciństwie.I nikt nie gotował go tak pysznego,jak moja Mama :) Dziś naszło mnie na sentymenty i w związku z tym pojawił się na moim stole krupnik.A powiem szczerze,że nie jadłam krupniku ładnych parę lat,jakoś mi było nie po drodze,żeby ugotować hahah
Ale dzisiejszy,choć smakiem inny od tego Mamy,jest smaczny,pachnący warzywami i mięskiem,no i z moją ulubioną kaszą jęczmienną.


żeberka wieprzowe - dałam 6 pojedynczych kawałków z przyrośnietym mięskiem
5-6 łyżek kaszy jęczmiennej - ja użyłam z 1 woreczka
0.5 kg ziemniaków
2 małe marchewki
1 pietruszka
pół pora
kawałek selera
1 cebula
1 listek laurowy
po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego,sól
natka pietruszki i selera(tą drugą pominęłam)
ewentualnie kostka bulionowa-ja pominęłam

Żeberka wrzucam do garnka,zalewam 2 l wody i gotuję ok.20 min.Warzywa ścieram na grubej tarce,cebulkę kroję w kostkę,pora w półplasterki,ziemniaki w kostkę i wszystko wrzucam do żeberek.Dodaję kaszę,listek,pieprz,sól i ziele ang.posiekaną niezbyt drobno natkę(jeśli korzystamy z kostki bulion.,to dodajemy ją w tym momencie)i całość gotuję,aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego!!!


5 komentarzy:

  1. bardzo lubię krupnik i często gotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio ciągle za mną chodzi! Trafiłaś w dziesiątkę z przepisem :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)