Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 maja 2013

Ketchup - najlepszy,bo domowy :)

Skoro można mieć domowy majonez,to czemu nie spróbować z ketchupem? Smak dostosowałam do własnych upodobań i podwoiłam porcję.


2 kartoniki krojonych pomidorków (1 karton 390 g)
2 jabłka
1 czerwona cebula
1.5-2 papryczki chili
1 mały ząbek czosnku - opcjonalnie
2 goździki
Pomidory przelewam do garnka,dodaję starte na grubej tarce,obrane jabłka,pokrojoną cebulę i papryczki oraz czosnek wyciśnięty przez praskę,goździki. Całość gotuję ok.20 min,wyjmuję goździk, a resztę blenduję i przecieram przez sitko,żeby ketchup miał gładką konsystencję.

 Następnie dodaję:

4 łyżki cukru
3 łyżki białego wina lub octu jabłkowego
sól i zmielony cynamon do smaku
Całość gotuję na wolnym ogniu,bez przykrycia,żeby płyny odparowały,a ketchup nabierał kremowej konsystencji. Smacznego!!!



8 komentarzy:

  1. Aguś, wiadomo nie ma jak domowy keczup... przynajmniej wiesz co do niego dodałaś, a nie ja w sklepowych :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis :) a myślisz że taki zakręcony na gorąco przetrwał by na półce, czy trzeba go trzymać w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm,nie wiem,ale moja mama robiła na zime marmoladę pikantną,coś w stylu tego ketchupu więc on pewnie też by przetrwał.

      Usuń
    2. też mi się tak wydaje :)

      Usuń
    3. Dziewczyny, taki ketchup może być przechowywany jak domowe przetwory, czyli na półce.
      Wiem, bo robiłam go w dużej ilości, rozlewałam do słoików i przetrwał kilka miesięcy w stanie idealnym. :)

      Usuń
  3. muszę kiedyś zrobić taki domowy ketchup ;) przede wszystkim od tych sklepowych bedzie bardziej pomidorowy

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)