Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 17 grudnia 2013

Kremowa zupa z groszku z szynką parmeńska :)

Bardzo szybka zupa,którą można przygotować w tak zwanym międzyczasie,jeśli oczywiście wszystkie składniki mamy w domu:)


masło do podsmażenia
1 por - oczyszczony kroję w półplastry
1 ząbek czosnku - przeciskam przez praskę
1,5 l bulionu z drobiu
45 dkg zielonego groszku - użyłam mrożonego
ok.200-250 ml śmietany
sporo świeżego szczypiorku
kilka plastrów szynki parmeńskiej
sól i pieprz do smaku
na talerzu można dodatkowo dołożyć łyżkę jogurtu greckiego - ja pominęłam

W garnku rozgrzewam masło,dodaję pora i czosnek i na wolnym ogniu duszę pod przykryciem,aż por zmięknie.Dodaję groszek,bulion i posiekany szczypiorek i gotuję,aż groszek będzie miękki.Miksuję,dolewam śmietanę,doprawiam solą i pieprzem.Na talerzu dodaję pokrojoną w kawałki szynkę.Lekko słodkawy smak groszku całkiem nieźle komponuje się ze słonawym,ale delikatnym smakiem szynki.Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. pyszna zupka :) poproszę miseczkę, chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja też poproszę bo wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, musiała być pyszna, bardzo lubię groszek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szynka parmeńska z pewnością nadała jej niesamowitego aromatu. Następnym razem spróbuję :) Ale... już po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno ciekawie smakowała, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupka coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo, ja robiłam tylko z tartym serem i groszkiem ptysiowym.. myślę, że szynka parmeńska była też super dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)