Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 21 maja 2015

Brownie z awokado :)

Od znalezienia przepisu do jego wykonania minęło zaledwie kilka godzin.To był najszybciej zrealizowany przepis z serii"do wypróbowania",a to dlatego,że miałam wielką ochotę na domowe ciasto oraz jeszcze większą od ochoty ciekawość,jak smakuje ciasto z awokado:)W oryginalnym przepisie u Patyski (klik) wykorzystane zostały bardzo dojrzałe owoce awokado,moje były miękkie,ale nie znajdowały się w stanie wymagającym błyskawicznego zużycia,być może miało to wpływ na efekt końcowy,ale i tak jestem z niego zadowolona.A ciasta już,niestety,nie ma,mimo że upieczone było 24 godziny temu:)co tylko dowodzi temu,że było pyszne.Moje ciasta zawiera produkty dla niealergików w przeciwieństwie do wersji Patyski.


2 owoce awokado
23 dkg mąki orkiszowej jasnej
20 dkg cukru - użyłam jasnego muscovado-ciasto jest bardzo mało słodkie,można zatem dodać więcej
150 ml mleka
3 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 łyżka octu - użyłam ryżowego
szczypta soli



Miąższ awokado blenduję,dodaję cukier i kontynuuję blendowanie,aż do uzyskania jednolitej masy.Następnie dodaję resztę składników.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Formę 17/23 cm wykładam papierem do pieczenia,wylewam na nią masę i piekę 25 min.aż do suchego patyczka.Ciasto ma nieco kleistą,jakby gumowatą konsystencję,która mnie osobiście bardzo odpowiada,jest mało słodkie,dlatego następnym razem chętnie dołożę na wierzch np.karmelową polewę dla lekkiego podkręcenia słodkości.Smacznego!!!


21 komentarzy:

  1. Oj też jadłybyśmy jeszcze taki cieplutki z dżemem! :D Ciekawy sposób na awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na pyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Agusiu, cieszę się, że Ci smakowało :) Twoje wyszło cudnie, jak prawdziwe brownie. Mało słodkie? Łomatko, a myślałam, że to ja lubię najsłodsze ciasta świata! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Znając moje uwielbienie do awokado na pewno by mi smakowało to ciacho; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten przepis. Jest cudowny, a ciasto wilgotne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na wykorzystanie awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, słyszałam juz o takim cieście, wygląda rewelacyjnie, oj ,zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie się poczęstuję kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam brownie. Z awokado - spróbuję bardzo chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupełnie mnie to nie dziwi, że tak szybko zniknęło;-) Z avocado koniecznie zapisuję do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Browni jest przepyszne :) spróbuję wersji z awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z awokado nie próbowałam,ale wygląda zachęcająco ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam brownie z awokado, muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie pamiętam już kiedy ostatni raz robiłam. Narobiłaś mi smaka :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Z awokado? Wow! Brzmi pysznie i do tego zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam! uwielbiam awokadowe wypieki! są TAAAAKIE wilgotne <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie zdrowe wersje brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapisałam i tez zrobię, bo mi smaka narobiłaś ogromnego :))

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)